сряда, 15 юли 2009 г.

Хляб с кашкавал, салам и маслини


Източник: Краси


Продукти:


700 гр брашно
1 суха мая /1/2 прясна /
2 ч л сол
2 ч л захар
350 мл вода /може 50-50 вода -мляко/

150 гр салам,на кубчета
150 гр кашкавал,на кубчета
60 гр маслини,нарязани
черен пипер,подправки на вкус


Маята се разтваря с част от течността ,захарта и 2-3 с л брашно.Оставя се да шупне и тогава се замесва меко тесто с останалите продукти.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.Премесва се и се добавят саламът ,кашкавалът, маслините и подправките.Оттук нататък е въпрос на фантазия...
Може да се оформи като кръгъл или продълговат хляб...да се разточи на правоъгълник и плънката да се разстеле отгоре,да се навие на руло ,като горната снимка...да се раздели на три фитила и да се сплете на плитка...
Като се оформи,се слага в намаслена тава /форма/,оставя се да втаса още половин час.


Това са съветите на Краси. Аз го оплетох по малко по-различен начин. След като втаса тестото, го разделих на четири. Разточих едната четвърт, намазах обилно с масло и поръсих с подправки (използвах риган, мащерка, чубрица и черен пипер). След това сложих саламът, кашкавалът и маслините, като оставих "пътечка" по средата. Разточих още една кора и покрих плътно. Срязах по средата, където оставих "пътечката" без плънка, усуках на два фитила и сплетох. По същия начин и с останалото тесто. Поставих в намаслена тава и оставих да втаса отново. След това леко намазах с прясно мляко и поръсих със сусам и маково семе. Пекох в умерена фурна.

2 коментара:

  1. Чудесен хляб се е получил,Илиана!
    Радвам се ,че ви е допаднал!
    Поздрави,Краси

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Краси!
    Много е вкусен. Ще се прави пак :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...