Като че ли не съм предлагала скоро питка в блога. Напоследък май се правя нещо изпитано вече и затова. Но ето едно оформяне, което съм правила няколко пъти и все не е стигало до снимки. Питката се прави много лесно. Съставена е от 8 слоя, които се разделят с масло и така вкусът й става неустоим, макар и тестото да е само с вода.
Продукти:
За тестото:
около 800 г брашно
400 мл хладка вода
30 г прясна мая
2 равни с.л. захар
1 равна с.л. сол
100 мл олио
1 белтък
1 яйце
50 г разтопено краве масло за намазване на пластовете
за
намазване:
1
жълтък
1
с.л. прясно мляко
сусам
за поръсване
Маята
се разтваря в топлата вода и от всички
изброени продукти за тестото се замесва
меко тесто. Покрива се с чиста кърпа и
се оставя да втаса.
Разделя
се на 8 еднакви части, които се оформят
на топчета.
Тавата
за печене се застила с хартия за печене.
(Аз пекох в такава от електрическа
тенджера.) Много леко се намаслява по
дъното и стените.
Оставят
се да се отпуснат десетина минути и
всяко топче се разточва на питка с
диаметър около 20 см. Първата питка се
маже с разтопено масло, върху нея се
слга втората, пак масло и така се подреждат
всичките осем питки, като последната
не се намазва.
Тази
купчинка се разточва внимателно на
голяма кора – около 30 см диаметър.
Разрязва
се на 8 еднакви триъгълника. Навиват се
на големи кифли, като завиването започва
от широката част, а не от тясната, както
при стандартните кифлички или кроасани.
Подреждат се в подготвената вече тава.
Жълтъкът
се смесва с прясното мляко и се разбърква
хубаво. Питката се намазва и се поръсва
със сусам.
Както
и друг път, така и сега, аз обикновено
не оставям питките да втасват след
оформянето.
Питката
се слага в незагрята фурна, фурната се
включва на 170 градуса. Докато се загрява, питката има възможност да си втаса вътре и така се пести време.
Пече
се до готовност, и тъй като се получава
доста висока, е добре след като съвсем
леко се зачерви отгоре, да се завие с
хартия, за да не загори.
Дай една кифличка на мен :)
ОтговорИзтриванеЩе ти дам ребърце ;)
Сделка! :)
ИзтриванеМного е красива, Или! И аз обичам тези навитите питки, дали на розички, или кифлички, стават много вкусни. Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ с повече масълце, нали?
ИзтриванеИли,
ОтговорИзтриванебаба ми така правеше много хубави питки.Но тестото го замесвеше с 1 кофичка кисело мляко, оформлението е същото.Чудесна е станала питката.
Поздрави !
Благодаря, Ели :)
ИзтриванеИлианка, на тестено не отказвам аз!
ОтговорИзтриванеЩе имам предвид, ако се окажа някой път без мляко.
Весе, тестото е много приятно за работа. Опитай го :)
Изтриване