вторник, 20 февруари 2018 г.

Многослойна питка на на кифлички


Като че ли не съм предлагала скоро питка в блога. Напоследък май се правя нещо изпитано вече и затова. Но ето едно  оформяне, което съм правила няколко пъти и все не е стигало до снимки. Питката се прави много лесно. Съставена е от 8 слоя, които се разделят с масло и така вкусът й става неустоим, макар и тестото да е само с вода.

Продукти:

За тестото:

около 800 г брашно
400 мл хладка вода
30 г прясна мая
2 равни с.л. захар
1 равна с.л. сол
100 мл олио
1 белтък
1 яйце

50 г разтопено краве масло за намазване на пластовете
за намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
сусам за поръсване
Маята се разтваря в топлата вода и от всички изброени продукти за тестото се замесва меко тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса.
Разделя се на 8 еднакви части, които се оформят на топчета.
Тавата за печене се застила с хартия за печене. (Аз пекох в такава от електрическа тенджера.) Много леко се намаслява по дъното и стените.
Оставят се да се отпуснат десетина минути и всяко топче се разточва на питка с диаметър около 20 см. Първата питка се маже с разтопено масло, върху нея се слга втората, пак масло и така се подреждат всичките осем питки, като последната не се намазва.
Тази купчинка се разточва внимателно на голяма кора – около 30 см диаметър.
Разрязва се на 8 еднакви триъгълника. Навиват се на големи кифли, като завиването започва от широката част, а не от тясната, както при стандартните кифлички или кроасани. Подреждат се в подготвената вече тава.

Жълтъкът се смесва с прясното мляко и се разбърква хубаво. Питката се намазва и се поръсва със сусам.
Както и друг път, така и сега, аз обикновено не оставям питките да втасват след оформянето.
Питката се слага в незагрята фурна, фурната се включва на 170 градуса. Докато се загрява, питката има възможност да си втаса вътре и така се пести време.
Пече се до готовност, и тъй като се получава доста висока, е добре след като съвсем леко се зачерви отгоре, да се завие с хартия, за да не загори.

8 коментара:

  1. Дай една кифличка на мен :)
    Ще ти дам ребърце ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красива, Или! И аз обичам тези навитите питки, дали на розички, или кифлички, стават много вкусни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Или,
    баба ми така правеше много хубави питки.Но тестото го замесвеше с 1 кофичка кисело мляко, оформлението е същото.Чудесна е станала питката.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Илианка, на тестено не отказвам аз!
    Ще имам предвид, ако се окажа някой път без мляко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, тестото е много приятно за работа. Опитай го :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...