понеделник, 19 февруари 2018 г.

Пълнено пиле с ориз и гъби


Днес ви предлагам една вкусна рецепта за пълнено пиле. Всъщност изобщо не е трудно да го приготвиш, а резултатът е много вкусен. Пълнежът може да бъде различен. Макар че аз първоначално имах желание да изпълня рецептата с булгур, недоверието на домашните взе превес над моите желания и го направих с ориз. Също така може да се използват воденички и дробчета, а дори и кайма. Сигурна съм, че както и да се приготви, ще бъде много вкусно. 

 
Продукти:
1 пиле
1 глава лук
200 г гъби
½ ч.ч. ориз (от 200 мл)
50 г краве масло на стайна температура
1 ч.ч. вода
½ ч.ч. бяло вино
1 ч.л. сушен джоджен *
½ ч.л. сушен девесил *
черен пипер
червен пипер
сол
около 1 кг картофи по желание, които се пекат заедно с пилето в същата тава.

*Може да използвате и пресни тези подправки, ако имате. Ще се получи още по-вкусно.
Пилето се почиства и измива и отцежда.
Мекото масло се смесва с ½ ч.л. червен пипер, черен пипер и сол на вкус. С тази смес хубаво се намазва пилето отвън и отвътре.
Лукът и гъбите се нарязват на ситно. Загряват се 3-4 с.л. Мазнина и в тях се изсипва лука. Готви се като се разбърква докато омекне. Изсипват се и гъбите. Разбърква се. Гъбите вероятно ще си пуснат вода, така че оставете продуктите да се задушават, докато водата се изпари. След това се добавя измития ориз. Разбърква се. Налива се бялото вино и се готви на слаб огън, докато се изпари почти напълно. След това се налива и водата. Готвенето продължава, докато оризът напълно я поеме и сместа остане суха.
Отстранява се от котлона. Добавят се сол, черен пипер, ½ ч.л. червен пипер, джоджен и девесил.
С тази смес се пълни пилето. Зашива се.

Картофите се обелват и се нарязват на кръгчета. Посоляват се и към тях се прибавят подправки по желание. При нас в случая са само с чубрица.
Тавата за печене се намаслява. В нея се слага напълненото пиле. Покрай него се подреждат картофите. А ако е останал малко от пълнежа, също може да го сложите в тавата. Картофите се поливат с малко олио. Налива се вода – почти да покрие картофите.
Слага се да се пече в загряна фурна на 180 градуса. След като се запече от едната страна, пилето се обръща да хване загар и от другата.
Пече се до готовност на продуктите.
Ако водата изври преди ястието да се е изпекло, налейте още малко и допечете.

3 коментара:

  1. Или,
    така майка ми и баба ми навремето правеха пълнена стара кокошка.Пълнеха я с ориз, с булгур или смес от двете в различни съотношения.Много вкусно и красиво ястие се е получило.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно и любимо, скоро не съм правила обаче.

    ОтговорИзтриване
  3. И аз не бях правила от сума ти време.
    Разбира се, с домашно пиле или кокошка би се получило още по-добре. Само ще трябва и да се свари, преди да се запече.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...