вторник, 27 февруари 2018 г.

Солен кекс с оризово и царевично брашно

 
Кой не обича лесни и бързи рецепти? Тази рецепта за солен кекс с оризово и царевично брашно е много подходяща да я приготвите за закуска, за междинно похапване, да сложите на детето за училище, да почерпите приятели или колеги, когато имате повод или просто ей така. Защото сте я видели някъде и много ви е харесала идеята. Това последното се случи и на мен преди време, когато Дарина сподели нейните кексчета с царевично и оризово брашно. Веднага реших, че ще правя нещо такова, но ми беше трудно да открия оризово брашно. Докато обаче приятел ми помогна за намирането на брашното, Дарина взе, че пусна още една рецепта за кекс с царевично и оризово брашно. Този път в по-голяма доза :)
И ето ме, направих го веднага. Само че имах само семена от сусам и нигела и пропуснах да сложа в тестото, а поръсих само отгоре.
Също така, понеже обичам много да слагам масло където трябва и където не трябва, отгоре поръсих с парченца краве масло, преди кексът да отиде във фурната.

Ето и рецептата.



Продукти:

3 яйца
300 г кисело мляко
1 равна чаена лъжичка сода за хляб
50 мл олио или зехтин
100 г натрошено сирене
100 г оризово брашно
100 г царевично брашно
1 щипка сол

По желание към тестото могат да се прибавят различни семена – около 30 г общо.

20-30 г краве масло (по желание)

За поръсване - по 1 с.л. сусам и нигела (маково семе, ленено семе, слънчогледово или каквото желаете и с каквото разполагате)



Приготвянето е изключително елементарно.
Нужна ви е само тел и купа за разбъркване на съставките, плюс тавичка (застлана с хартия за печене или намазана леко с олио и поръсена с малко брашно), в която да изпечете соления кекс. Дарина е използвала квадратна, а аз малка правоъгълна – 20 на 30 см. Може да използвате и кръгла малка тава. Изпечете в каквото разполагате. Това няма да повлияе на вкуса. 

Киселото мляко се изсипва в купата, в която ще разбърквате продуктите и към него се прибавя содата. Разбърква се, докато шупне. Прибавят се яйцата, солта и олиото и отново се разбърква. Изсипват се двата вида брашно и се бърка до хомогенна смес. Прибавя се натрошеното сирене и семената, ако сте приготвили такива за тестото. Бърка се отново, за да се разпределят хубаво в тестото.
Сместа се изсипва в приготвената тава.
Може да сложите 20-30 г краве масло на мънички парченца, както направих аз, но може и да пропуснете.
Накрая се поръсва със семена.
Пече се в загряна фурна на 180 градуса, като се проверява с клечка дали е изпечен.

Преди да се разреже, е добре да постои десетина минути :)

И както често се случва, повече време ми отне да напиша тази публикация, отколкото да забъркам соления кекс с оризово и царевично брашно.

 

4 коментара:

  1. Чудесен кекс Или.Интересен и много красив.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Поредни изкушения, Илианка, е майстор си на печивата...
    Благодаря за страхотните идеи и рецепти,
    а днес 1 март и по-специално:
    Честита Баба Марта!
    Много Здраве, радост и късмет, усмивки и настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, момичета!
    Прекрасен месец март ви пожелавам :)
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  4. Много е хубав. Изпробвано.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...