Приготвям този вкусен кекс много отдавна. Научих го още докато бях ученичка от съседката леля Галя. За онези смутни времена направо си беше връх да приготвяш такъв кекс. Тогава ми стана любим и сега продължава да ми е сред любимите. За разлика от популярния трицветен кекс, този има заливка и се поръсва с орехи, която комбинация на мен много, много ми харесва.
Лельо Галя, знам, че надничаш тук понякога и искам да ти благодаря, защото ти ме научи да правя палачинки, този вкусен кекс и пухкавото и вкусно картофено пюре, което продължавам да приготвям така, както съм го научила от теб. Не знам ти дали помниш, но аз си спомням
Преди да напиша рецептата ще уточня, че тук не се използва никакъв набухвател и както виждате, се получава хубав кекс.
Продукти:
За жълтата смес:
4 яйца
4 жълтъка
1 ч.ч. захар
5 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
За бялата смес:
4 белтъка
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
ванилия
За поръсване между слоевете:
1 ч.ч. смлени орехи
1 пълна супена лъжица какао
За заливката:
60 г краве масло
1 к.ч. вода
4 с.л. захар
1 1/2 с.л. какао
още смлени орехи за поръсване
Приготвяне на жълтата смес:
Яйцата и жълтъците се разбиват със захарта до побеляване и докато започнат да се появяват големи мехури. Добавя се олиото и се разбърква. Прибавя се ванилията и брашното и сместа се разбърква отново. Аз си признавам без бой, че не бъркам с лъжица, след като сложа брашното, а разбивам директно с миксер, но вие не ме слушайте (четете ), а си бъркайте с дървена лъжица за по-добър резултат. Моето си е жив мързел... мдааа...
И така, продължаваме с бялата смес.
Белтъците се разбиват със захарта до много гъст сняг. Нали си знаете, че белтъците се разбиват в идеално чист и сух съд След това се прибавят ванилията и брашното. И тук вече е необходимо да бъркате с дървена бъркалка внимателно и бавно, за да останат пухкави белтъците.
Орехите се смесват с какаото и се разбъркват добре.
Формата за кекс (гледайте да е достатъчно голяма, защото все пак има 8 яйца) се намаслява и се поръсва с брашно. Изсипва се около половината жълта смес и се разпределя равномерно във формата. Отгоре се поръсва с половината орехи с какао. Изсипва се цялата бяла смес. Следват останалите орехи с какао. И накрая се завършва с останалата жълта смес.
Така приготвения кекс се пече в загрята фурна на 170 градуса. За да не прегори като моя , след като леко се запече отгоре, може да го завиете с хартия за печене. Пече се до готовност, като се проверява с дървен шиш. Знаете, но все пак-ако продупчите кекса с шиша, след като го извадите трябва да е чист и да няма полепнала кексова смес по него.
Изпеченият кекс се охлажда и се изважда от формата. Дупчи се с клечки за зъби леко отгоре, за да може заливката да попие по-добре.
Приготвя се заливката, като водата се слага да заври и към нея се прибавят останалите продукти. Бърка се, докато маслото се разтопи и се получи хомогенна смес. Кексът се залива внимателно навсякъде и се поръсва със смлени орехи.
И вече, ако имате търпение, е добре да го оставите поне за 2 часа да попие малко. Ако пък нямате, здраве да е. Режете и се наслаждавайте.
Лельо Галя, знам, че надничаш тук понякога и искам да ти благодаря, защото ти ме научи да правя палачинки, този вкусен кекс и пухкавото и вкусно картофено пюре, което продължавам да приготвям така, както съм го научила от теб. Не знам ти дали помниш, но аз си спомням
Преди да напиша рецептата ще уточня, че тук не се използва никакъв набухвател и както виждате, се получава хубав кекс.
Продукти:
За жълтата смес:
4 яйца
4 жълтъка
1 ч.ч. захар
5 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
За бялата смес:
4 белтъка
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
ванилия
За поръсване между слоевете:
1 ч.ч. смлени орехи
1 пълна супена лъжица какао
За заливката:
60 г краве масло
1 к.ч. вода
4 с.л. захар
1 1/2 с.л. какао
още смлени орехи за поръсване
Приготвяне на жълтата смес:
Яйцата и жълтъците се разбиват със захарта до побеляване и докато започнат да се появяват големи мехури. Добавя се олиото и се разбърква. Прибавя се ванилията и брашното и сместа се разбърква отново. Аз си признавам без бой, че не бъркам с лъжица, след като сложа брашното, а разбивам директно с миксер, но вие не ме слушайте (четете ), а си бъркайте с дървена лъжица за по-добър резултат. Моето си е жив мързел... мдааа...
И така, продължаваме с бялата смес.
Белтъците се разбиват със захарта до много гъст сняг. Нали си знаете, че белтъците се разбиват в идеално чист и сух съд След това се прибавят ванилията и брашното. И тук вече е необходимо да бъркате с дървена бъркалка внимателно и бавно, за да останат пухкави белтъците.
Орехите се смесват с какаото и се разбъркват добре.
Формата за кекс (гледайте да е достатъчно голяма, защото все пак има 8 яйца) се намаслява и се поръсва с брашно. Изсипва се около половината жълта смес и се разпределя равномерно във формата. Отгоре се поръсва с половината орехи с какао. Изсипва се цялата бяла смес. Следват останалите орехи с какао. И накрая се завършва с останалата жълта смес.
Така приготвения кекс се пече в загрята фурна на 170 градуса. За да не прегори като моя , след като леко се запече отгоре, може да го завиете с хартия за печене. Пече се до готовност, като се проверява с дървен шиш. Знаете, но все пак-ако продупчите кекса с шиша, след като го извадите трябва да е чист и да няма полепнала кексова смес по него.
Изпеченият кекс се охлажда и се изважда от формата. Дупчи се с клечки за зъби леко отгоре, за да може заливката да попие по-добре.
Приготвя се заливката, като водата се слага да заври и към нея се прибавят останалите продукти. Бърка се, докато маслото се разтопи и се получи хомогенна смес. Кексът се залива внимателно навсякъде и се поръсва със смлени орехи.
И вече, ако имате търпение, е добре да го оставите поне за 2 часа да попие малко. Ако пък нямате, здраве да е. Режете и се наслаждавайте.
Или,
ОтговорИзтриванемного красив и апетитен кекс.Имах и аз една подобна рецепта.От разбитите яйца без бакпулвер се получава чудесен кекс.Ще изпробвам и твоята рецепта, защото кекса ти изглежда прекрасно.
Поздрави !
Обичам кекс! Неустоимо изкушение ... прекрасен е, Илианка -
ОтговорИзтриваненаистина много красив и ефектен, а с глазурата и по-различен.
Благодаря за чудесната рецепта и не само... Поздрави и прегръдка!
Благодаря ви, момичета!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за двете ви!