четвъртък, 1 февруари 2018 г.

Кюфтенца с доматен сос и кашкавал


Кюфтенцата с доматен сос и кашкавал са любимо ястие у дома. Няма никаква философия при приготвянето на това вкусно ястие, дори и начинаещите в кухнята ще се справят с него. Кюфтенцата с доматен сос се правят лесно, а резултатът е отличен. Така приготвената рецепта за кюфтенца с доматен сос чудесно би се съчетала със спагети или друг вид паста, само може да направите кюфтенцата малко по-мънички, ако ще ги използвате за такова предназначение.



Продукти:

500 г кайма
1/2 глава лук (по-малка)
3 с.л. галета
1 яйце
черен пипер
сол

за соса:

1 буркан пасирани домати от консерва (при мен всъщност количеството е буркан и половина, защото обичаме да има повече сос в ястието)
1/2 глава лук (останала от горе)
4-5 скилидки чесън
1 с.л. захар
100 мл бяло вино
1 к.л. суха мащерка
1 с.л. риган
черен пипер
сол

1/2 ч.ч. настърган кашкавал



Лукът за кюфтетата се нарязва на много ситно. Смесват се всички продукти за кюфтетата и много добре се размачкват. Оформят се 15 топчета.

Останалият лук се нарязва за соса заедно с чесъна на ситно.

Кюфтенцата се изпържват, докато хванат лек загар от всички страни. Не е необходимо да се изпържват до готовност, тъй като после ще се готвят още малко в доматения сос.
Изваждат се в чиния.
В същата мазнина се изсипват лука и чесъна и се готвят 3-4 минути докато леко омекнат. Към тях се прибавя виното и се изчаква да изври наполовина. След това се изсипват доматите, слага се захарта и сол, ако е необходимо. Готви се на тих огън около 15 минути. Прибавят се подправките и ястието се отстранява от котлона.
Доматения сос се изсипва в тавичка и в него се подреждат кюфтенцата.
Слагат се да се пекат на 180 градуса във фурната. Ако използвате керамична или тава от йенско стъкло, поставете ястието в студена фурна и чак тогава я включете, защото има риск, ако поставите съда в гореща фурна, той да се спука и ястието да се излее във фурната.

Пече се до пълната готовност на кюфтенцата.

Тавата се изважда от фурната и кашкавалът се поръсва отгоре. Ястието се връща обратно да се пече, докато кашкавалът приятно се разтопи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...