петък, 3 април 2015 г.

Започнаха тържествата за Цветница в Ловеч


Тържествата за Цветница в Ловеч започнаха още на 1 април, сряда, когато в изложбена зала „Вароша“ на Художествената галерия бяха открити две изложби  – „Всичко е линия и цвят“ – живопис и текстил, на Жанет Левордашка и „Течението на живота“ – живопис, пластика и рисунка, на Петр Йедличка (Чехия).
     На 3 април, петък, на сцената на Ловчанското читалище от 17 ч. ще се проведе фестивалът на детската песен „Пеещо яйце“.














     В събота, на Лазаровден, 4 април, проявите тръгват от предиобед. В 11 ч. на откритата сцена на площад „Тодор Кирков“ започва фолклорна програма „За тебе пеем, Лазаре“ с участието на деца от СОУ „Тодор Кирков“, детската вокално-певческа група „Лъжанче“ при Народно читалище „Пробуда – 1927 г.“ – с. Чавдарци, детския танцов състав „Ябланче“ и младежкия танцов състав при СОУ „Васил Левски“ - Ябланица. В 12.30 ч. се дава началото на Регионалния събор на народното творчество „Цветница в Ловеч“. Участват класът по народно пеене при Ловчанското читалище и читалищни колективи от селата Абланица, Горан, Слатина, Йоглав, Пресяка, Къкрина, Българене, Умаревци, Орешак и гр. Сепарева баня.



     В 17 ч. концерт ще изнесат детският и младежкият танцов състав „Ловеч“ към Общинския детски комплекс – Ловеч. Вечерта в 20.30 ч. ще видим спектакъла звук и светлина „Историята своя тачим“.
     Тържественото откриване на празника Цветница е на 5 април, неделя, от 11.30 ч. на сцената на площад „Тодор Кирков“. Тогава кметът на Ловеч Минчо Казанджиев ще обяви кумичката на 2015 г. Коя е тя, ще стане ясно половин час по-рано, когато от Транспортния мост ще се проведе традиционният обичай „Кумичене” (ритуалът „По вода“). Сутринта в 9 ч. в Катедралния храм „Св. Троица” ще бъде отслужена Златоустова света литургия.



     След откриването на празника започва концертът на специалния гост на Ловеч за Цветница – испанския хор „Чамусия“. В 12.30 ч. продължава Регионалният събор на народното творчество с участието на ученици от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Александрово, и читалищни колективи от селата Славяни, Баховица, Дойренци, Александрово, Брестово, Хлевене, Радювене, Скобелево, Дренов.
     В 17 ч. е концертът на другите специални гости на Ловеч за Цветница – сестри Диневи.
     Празничната програма завършва със спектакъла звук и светлина „Ловеч – звезден град“ (20.30 ч.).
     Тържествата за пролетния празник „Цветница 2015“ организират община Ловеч, Ловчанската митрополия, Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ и Художествена галерия - Ловеч.
     Цветница е празник, който от години се чества в Ловеч като тържество на пролетта, културата и занаятите и събира хиляди гости.










Снимки: личен архив
Източник на инфомацията: Община Ловеч

2 коментара:

  1. Толкова е хубаво да пазим традициите си! Светли празници, Иле! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много цветно, колоритно и интересно -
    благодаря за споделеното Илианка, обичам тези празници.
    Слънчеви, усмихнати и щастливи пролетни празници!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...