неделя, 2 ноември 2014 г.

Пилешка каша


Тази вкусна пилешка каша ухае на моето детство. А може би и на вашето?
Баба я правеше прекрасна и аз много я обичах, когато бях дете, а и сега. Често се случваше да остане месо от сварено пернато и бързо се превръщаше във вкусотия като тази. Ако ви е останало месо без бульон, пак можете да приготвите кашата дори и само с вода или да сложите бульон от кубче, но аз препоръчвам да изпълните рецептата както е описана по-долу.

Аз използвах сварено месо от домашна кокошка, но може да се приготви и с купено пиле.

Продукти:

1 пиле (домашно пиле, кокошка, пък и петел)
1 глава лук
1 морков
1 чушка
10 зърна черен пипер
сол

6 с.л. олио
6 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер


магданоз

Пилето се слага да се свари цяло във вода, толкова, че да го покрие. Като заври, се отпенва и се слагат нарязаните на ситно лук, чушка и морков. Посолява се и се добавя черния пипер. Вари се до пълно увиране на месото.
Пилето се изважда, оставя се да охлади и се отделя бялото му месо. Аз сложих и месото от бутчетата... лакомия 
Месото се слага в хаванче и хубаво се счуква, така че да се раздели добре.
Олиото се загрява и в него се изсипва брашното. Бърка се на котлона докато леко порозовее. Добавя се червения пипер. След това се изсипват три черпака от ГОРЕЩИЯ бульон и се разбърква хубаво, докато течността се поеме хубаво от сместа. Добавят се още три черпака бульон и се оставя да ври при непрекъснато бъркане, докато се посгъсти - при мен около 10 минути. След това се изсипва счуканото месо. Разбърква се и се готви докато започне да се отделя от стените на тенджерата (като пареното тесто). След това се долива още малко бульон, докато придобие гъстотата, която ви харесва. Отмества се от огъня и се поръсва с пресен магданоз.

Така направих кашата аз. Сега няколко уточнения.
* Избрах да сложа лук, чушка и морков при варенето на пилето, защото зеленчуците обогатяват много повече бульона. Но, ако на вас не ви харесва така, смело можете да ги пропуснете.

* Кашата можете да направите и ако ви е останало пилешко месо и не знаете какво да го правите. Е, тогава вероятно няма да имате вкусен бульон, но би се получила и с вода.
* По желание, накрая можете да добавите счукан чесън на вкус.

Ами, това е. Давайте чиниите и да хапнем вкусно :)


16 коментара:

  1. Малее, много обичам такава каша! Чудно вкусна е! Мама я прави също така! Благодаря, че ми навя спомена,Иле!
    Поздрави! Спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Иле, както сестра ми е писала, нашата майка я прави точно така. Израсли сме с тази вкусна каша. Благодаря ти, че ме върна в детството!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна гозба,Ил!Моята кума(тя е от Плевен) преди години ни гощаваше с пилешка кашичка,но тя я запича във фурната и преди сервиране я овкосяваше със счукан чесън...Прекрасно е тази вечер при теб,прегръдки:))))))!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. аааа, тази не е като нашата. Тук не счукват месото. Много ми харесва така да се начука месото, но моите ще си търсят главния герой :) в чинийките :) Затова подавам чинийка при теб :)) Много е апетитна!

    ОтговорИзтриване
  5. Ама вие двете сестри ли сте? Чак сега разбирам, сигурно съм много отвеяна.... :)

    ОтговорИзтриване
  6. Миленче, да вариант е да се добави счукан чесън накрая. Добре ме подсети да го напиша :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, и аз затова толкова дълго отлагах да я направя. Защото капризите у нас не искат.
    Но ти гарантирам, че си заслужава само за теб. Мъничко, когато имаш сварено или печено месо подръка. Бульон знам, че си имаш прибран :*

    ОтговорИзтриване
  8. Много я обичам, баба ми правеше и мама също, децата ми я обичат, предаваме я от поколение на поколение и е чудесно, че си я записала и в блога. Наистина изглежда много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Хубаво е да си пазим традициите, Кате.
    Оказа се любима на много хора тази каша :)

    ОтговорИзтриване
  10. Мммм изглежда вкусно! Ама рецептата по-различна от тази, по която мама правеше в моето детство. Ще взема да пробвам и тази, Кате!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Ил, аз нямам спомен от баба, нито от мама да е правена тази каша, у дома аз първа почнах да я приготвям(незнайно от къде съм я научила), но и до днес е любима на дъщерята.

    ОтговорИзтриване
  12. И на моето детство ухае- мама ни я приготвяше, изглеждаше същата, ама не знам какво слагаше. Ще я предложа у дома, че досега , видите ли, не съм се сещала (срам). Мерси, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  13. Лети, а аз ще се радвам да прочета и твоята рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  14. Веси, важното е, че я правиш и е любима и у вас :)

    ОтговорИзтриване
  15. Мъхче, очаквам да разбера как ще се приеме при вас.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  16. добавка от съветите на моята баба - след сваляне от котлона се добавя една лъжица оцет. Опитайте, няма да съжалявате!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...