понеделник, 17 ноември 2014 г.

Постна мусака с леща и нахут


Нямам идея дали е мусака или какво е, но това беше най-близкото на което ми прилича тази набързо приготвена гозба.

Продукти:

около 500 г картофи
1 морков
1 ч.ч. сварен нахут /може от консерва/
1 ч.ч. сварена леща /леща също има в консерви/
1 настърган домат /или от консерва/
1-2 печени чушки
10 маслини /или на вкус/
2-3 скилидки чесън /ситно нарязан/
3 с.л. олио
сол
черен пипер
чубрица
щипка мащерка

Картофите се нарязват на кубчета като за мусака. Морковите се режат на по-ситно.  Поставят се в тава и се смесват всички изброени продукти. Посолява се и се слагат подправки на вкус. Ястието се залива с вода, така че почти да покрие продуктите. Пече се в загрята на 180 градуса фурна до готовност и докато остане на мазнина. Ако водата се изпари, а картофите са още сурови, долейте още мъничко и продължете да печете.



5 коментара:

  1. Илианче вие с Катето ми взехте акъла с този прекрасен нахут....Много интересен причит на мусаката по време на пост....Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно предложение, Илианка и определено ще бъде много вкусно.
    И при мен комбинацията на нахут с леща е актуална :)
    Сърдечни поздрави за теб и благодаря за чудесната постна рецепта.

    ОтговорИзтриване
  3. Ами мусака си е, сигурно:) знам ли и аз. Важното е, че изглежда много вкусно и без име ще го уважа:). Съчетанието ми е интересно, но ти се доверявам напълно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Както съм запалена по нахута, ще взема да пробвам и това!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз не знам защо дълго време имах резерви към нахута. Един пакет се мотаеше две години в един шкаф (да, да две години и накрая го изхвърлих), бях решила, че няма да ми хареса. Не знам защо. Но миналата година реших да му дам нов шанс и взе, че ми хареса :)Пък и търпи много комбинации :)

    ОтговорИзтриване