събота, 22 ноември 2014 г.

Картофена яхния с вино



Продукти:

1 глава лук
около 700 г картофи
300 г  замразен грах или от консерва
1 морков
200 г гъби
1 настърган домат или половин чаена чаша домати от консерва
4-5 скилидки чесън
100 мл червено вино
1 с.л. червен пипер
3-4 с.л. олио
чубрица
черен пипер
2-3 дафинови листа
2 пълни с.л. брашно
сол

Почистените и нарязани лук и морков се слагат в загрятото олио и се задушават под капак около 3-4 минути. Слагат се гъбите и се готви още минута-две, като се разбърква постоянно, за да не залепне. Прибавя се червения пипер, разбърква се и се изсипват обелените, измити и нарязани картофи. Ако грахът, който използвате е замразен, изсипете го заедно с картофите. Ако е от консерва, го сложете след като картофите леко омекнат.
Изсипва се виното и се слага дафиновия лист. Оставя се да ври около 2-3 минути и се налива вода, колкото да покрие продуктите. След като заври, температурата на котлона се намалява и се готви на бавен огън, докато картофите и грахът се сварят. Тогава се изсипват доматите, ситно нарязания чесън и подправките, готви се още около пет минути. През това време брашното се размива с малко вода, като се стараете да не остават бучки и през цедка се изсипва в яхнията. Оставя се на котлона още две-три минути и се отмества от огъня. Поръсва се с нарязан пресен магданоз.

5 коментара:

  1. Чудесна идея е да сложиш вино:)
    Хубав уикенд, Ил!

    ОтговорИзтриване
  2. Напълни ми очите с тази яхнийка,лошото е че стомахът ми се обажда и явно ще ти идвам на гости:))))Поздрави,Ил!

    ОтговорИзтриване
  3. Заповядай, Миленче, с удоволствие ще те посрещна :)
    Тъкмо и сладкиш извадих от фурната :)
    Дани, случайно ми хрумна, но се получи много вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ау, изкуши ме на закуска още. Страхотна яхнийка. Мама прави подобна, но без гъби и без вино, затова си представям и твоята колко е вкусна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Илианче, прекрасна идея.Много обичам такива манджички!

    ОтговорИзтриване