понеделник, 24 ноември 2014 г.

Мързелив щрудел с ябълки и тиква


Това е един стар, стар сладкиш, предложен в нов вариант. Този сладкиш си спомням отдавна, когато сме го правили заедно с мама. По-късно съм го правила многократно и сама 
 А сигурна съм, знаете го и вие. За мен обаче беше познат само с ябълки. Скоро Вени го публикува в кулинарна група във Фейсбук и изглеждаше толкова  апетитно, че изобщо не се поколебах да преформя нейната рецепта за постещи и така, както ми харесва  
Мила Вени, благодаря ти, че сподели тази вкусотийка и разнообрази менюто ми! 


Продукти:

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. олио

За пълнежа:

1 кг ябълки
500 г тиква
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. канела
100 г счукани орехи
ванилия
1 к.ч. олио


Ябълките се обелват и се настъргват, тиквата също се почиства и настъргва.
Плодовете се смесват в купа, добавят се захарта, канелата, ванилията, орехите и олиото. Разбъркват се и се оставят около 20 минути.
Брашното, гриста, захарта и бакпулвера са смесват в купа.
Дъното на тавата, в която ще се пече се намазва леко с олио. Отгоре се изсипва 1/3 от сухата смес, след това половината плодова смес, следва 1/3 от сухата смес и останите плодове. Последната третинка суха смес се смесва с олиото (получава се нещо като маслени трохи, това да не ви притеснява) и се слага върху плодовете равномерно.
Пече се в загрята на 170 градуса фурна до готовност. Ако е нужно, може да се покрие с хартия за печене, за да не прегори.


8 коментара:

  1. Чудесно се е получил сладкишът ти Илианка!
    Много е вкусен, нали. :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз съм го правила с ябълки. Открадвам си идеята, защото наистина ще стане чуден заедно с тиква! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка, този сладкиш с ябълки е първият, който съм правила като девойка, как ме подсети само...
    А тиквата не остава ли сурова, интересно ще е и с нея...

    ОтговорИзтриване
  4. Вени, комбинацията е чудна! Благодаря ти за идеята отново!

    ОтговорИзтриване
  5. Инче, Веси,
    ако обичате тиква, пробвайте.
    Веси, не остава сурова. Тя се стърже фино. Както и ябълките, така и тиквата стават едни такива леко кремести.
    Ама как само го обясних :)
    С две думи - вкусно е!

    ОтговорИзтриване
  6. Правила съм този сладкиш само с ябълки, но мисля ,че в комбинация с тиква ще стане много по - добре.Твоят изглежда чудесно, прекрасен за постите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Аз не си падам много, много по тиквениците, но така с ябълки съм сигурна, че много ще ми се услади, Илианка! Леки пости и вълшебни празници ти пожелавам, Усмивке! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Вълшебен е! Не съм пробвала комбинацията на тиква с ябълки, но предполагам, че е много сполучлива. Поздрави, Или!

    ОтговорИзтриване