петък, 26 септември 2014 г.

Варошлийски тутманик


Ето, че дойде ред и на тутманика, за който писах в тази публикация.

Ще напиша рецептата, както е дадена в книгата "Стара ловешка кухня". Там пише, че е записана от Анастасия Иванова, жител на ловешкия квартал Вароша.

"Замесва се малко тесто от 1 яйце, 4 лъжици прясно мляко, 6 лъжици кисело мляко, малко сол, мая като кибритена кутийка и една чаена чаша вода. Прави се на две топки и всяка се точи на пита не много дебела. Натрошва се половин кг сирене и се обърква с 4 яйца. Разтопява се краве масло (сегашна мярка 1 пакетче). Питите се наръсват със сместа и се поливат с маслото. Навиват се на руло и се режат на по-дебели парчета. Нареждат се в подмазана тава, така че рязаното да бъде отдолу и отгоре. Заливат се с останалата мазнина и се пекат."

Изпълних рецептата точно. Но тъй като не пише кога и как втасва тестото, след като го замесих, го разделих на две топки, които оставих да втасат. Тогава ги разточих и оформих тутманика. Единственото, което добавих от себе си беше едно цяло разбито яйце, което смесих с останалото масло и залях тутманика отгоре.
Пекох на 170* без да загрявам предварително фурната.
                                                                                                           


10 коментара:

  1. Определено ме съблазни с този тутманик,Ил!Така и така се захлади вече първото тестено произведение ще е този твой тутманик.
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. А брашното колко трябва да е - 1кг ли? Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен тутманик!
    Поздравления, Иле!

    ОтговорИзтриване
  4. Като голям фен на тестените изделия, не съм чувала за този тутманик. Харесва ми като идея, а със сигурност е много вкусен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен тутманик -
    много апетитно и неустоимо изглежда...
    Вълшебни ръце имаш за печивата и не само, Илианка!
    Прегръдка за теб и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви! Хубав е, наистина тутманика. Дегустаторите го опустошиха за секунди :D

    Брашното е около 600-700 г. Но зависи от самото брашно. Не го слагайте всичкото от началото, като замесите тестото, добавяйте по малко, докаот стане хубаво меко, но нелепнещо тесто.
    Хубави почивни дни на всички!

    ОтговорИзтриване
  7. Чуден е станал! Ти защо не си на срещата?:)

    ОтговорИзтриване
  8. Защото утре трябва да пътувам за София...

    ОтговорИзтриване