понеделник, 8 септември 2014 г.

Зелен фасул с яйца на фурна



Съществуват редица факти, които показват, че регулярното присъствие на зеления фасул на трапезата ни е препоръчително. Той е зеленчук, който укрепва имунната система на организма и подобрява обмяната на веществата, благодарение на разнообразната палитра от витамини (А, В1, В2, С, Е и К) и минерали (калий, калций и желязо), освен това в него се наблюдава наличие на ферменти, белтъчни съединения, скорбяла и целулоза.Народната медицина препоръчва употребата на изсушени обвивки от зелен фасул, като приготвената отвара се прилага при хора, страдащи от диабет, високо кръвно налягане и пикочни възпаления.
Тази рецепта знам отдавна от Жоро Бордовски, лека му пръст. Правя я отдавна вкъщи и през годините претърпя лека модификация.  Сега ще ви представя как правя това ястие напоследък.

Продукти:


600 гр. зелен фасул (разбира се, може и от консерва)
6 яйца
200 г сирене
4 с.л.олио
2 1/2 ч.ч. настъргани домати
2 глави лук
1 морков
1 чушка
5 - 6 скилидки чесън
чубрица
черен пипер
сол


Ако използвате консерва, пропускате стъпката с варенето на боба и продължавате нататък направо от задушаването на лука. 
Ако използвате пресен зелен боб - зеления фасул се почиства, като се отстраняват двата края на шушулките, измива се и се поставя в тенджера. Налива се 1 литър вода и се посолява. Вари се до пълно омекване на фасула, след което той се изважда, оцежда се, нарязва се на парчета и се поставя в тавичка. Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото и 2 с.л. вода заедно с нарязаните морков и чушка, добавя се наситнения чесън и след около 2 минути се добавят доматите. Слагат  се щипка сол, чубрицата и черния пипер. Доматеният сос се прибавя към фасула в тавичката. Яйцата се разбиват с тел и към тях се пибавя натрошеното на ситно сирене. Тази смес се изсипва върху фасула. Пече се на 180* до леко зачервяване на яйцата. Поръсва се с магданоз.

12 коментара:

  1. Много хубави нови предложения, Илианка...
    Благодаря за чудесните идеи и страхотни рецепти - по мой вкус:
    може би баничките, или щрудела, но зеленият боб определено ми е фаворит.
    Поздрави за теб и усмихнати септемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Жорето, Илианка...
    И аз съм приготвяла тази негова рецепта, както и много, много други - до една безупречни!
    Ще проследя какво си променила - ще ми е интересно!
    Не е за пренебрегване и факта, че зеления фасул съдържа много фибри, така полезни за регулиране на стомашната дейност и холестерола.

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно предложение, Илианка! Имам пресен зелен фасул и ще го пробвам тези дни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудно, както всичките ти рецепти:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Направих го и стана страхотен. Поизмених няколко неща, типично в мой стил.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, Илиана! Благодаря за чудесната рецепта, утре ще приготвя зеления фасул по този начин - звучи и изглежда вкусно, не се съмнявам в чудесния резултат :) Благодарение на описанието как рецептата е достигнала до Вас, разбирам, че Жоро Бордовски е починал - лека му пръст. Това обяснява защо не е отговорил на мой e-mail преди време.

    ОтговорИзтриване
  7. Илиянка, тази рецепта съм я проспала, но ще пробвам, още повече, че тук има човек, дето зелен фасул не яде, та да видим ще познае ли какво консумира?

    ОтговорИзтриване
  8. Игличе, не вярвам да не разпознае :) но ще чакам с нетърпение отзиви :)

    ОтговорИзтриване
  9. Добавих 500гр. кайма🤓 разкош🥰

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...