Съществуват редица факти, които показват, че регулярното присъствие на зеления фасул на трапезата ни е препоръчително. Той е зеленчук, който укрепва имунната система на организма и подобрява обмяната на веществата, благодарение на разнообразната палитра от витамини (А, В1, В2, С, Е и К) и минерали (калий, калций и желязо), освен това в него се наблюдава наличие на ферменти, белтъчни съединения, скорбяла и целулоза.Народната медицина препоръчва употребата на изсушени обвивки от зелен фасул, като приготвената отвара се прилага при хора, страдащи от диабет, високо кръвно налягане и пикочни възпаления.
Тази рецепта знам отдавна от Жоро Бордовски, лека му пръст. Правя я отдавна вкъщи и през годините претърпя лека модификация. Сега ще ви представя как правя това ястие напоследък.Продукти:
600 гр. зелен фасул (разбира се, може и от консерва)
6 яйца
200 г сирене
4 с.л.олио
2 1/2 ч.ч. настъргани домати
2 глави лук
1 морков
1 чушка
5 - 6 скилидки чесън
чубрица
черен пипер
сол
Ако използвате консерва, пропускате стъпката с варенето на боба и продължавате нататък направо от задушаването на лука.
Ако използвате пресен зелен боб - зеления фасул се почиства, като се отстраняват двата края на шушулките, измива се и се поставя в тенджера. Налива се 1 литър вода и се посолява. Вари се до пълно омекване на фасула, след което той се изважда, оцежда се, нарязва се на парчета и се поставя в тавичка. Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото и 2 с.л. вода заедно с нарязаните морков и чушка, добавя се наситнения чесън и след около 2 минути се добавят доматите. Слагат се щипка сол, чубрицата и черния пипер. Доматеният сос се прибавя към фасула в тавичката. Яйцата се разбиват с тел и към тях се пибавя натрошеното на ситно сирене. Тази смес се изсипва върху фасула. Пече се на 180* до леко зачервяване на яйцата. Поръсва се с магданоз.
Ако използвате пресен зелен боб - зеления фасул се почиства, като се отстраняват двата края на шушулките, измива се и се поставя в тенджера. Налива се 1 литър вода и се посолява. Вари се до пълно омекване на фасула, след което той се изважда, оцежда се, нарязва се на парчета и се поставя в тавичка. Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото и 2 с.л. вода заедно с нарязаните морков и чушка, добавя се наситнения чесън и след около 2 минути се добавят доматите. Слагат се щипка сол, чубрицата и черния пипер. Доматеният сос се прибавя към фасула в тавичката. Яйцата се разбиват с тел и към тях се пибавя натрошеното на ситно сирене. Тази смес се изсипва върху фасула. Пече се на 180* до леко зачервяване на яйцата. Поръсва се с магданоз.
Чудесна е рецептата, Ил!
ОтговорИзтриванеМного хубави нови предложения, Илианка...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесните идеи и страхотни рецепти - по мой вкус:
може би баничките, или щрудела, но зеленият боб определено ми е фаворит.
Поздрави за теб и усмихнати септемврийски дни!
Ех, Жорето, Илианка...
ОтговорИзтриванеИ аз съм приготвяла тази негова рецепта, както и много, много други - до една безупречни!
Ще проследя какво си променила - ще ми е интересно!
Не е за пренебрегване и факта, че зеления фасул съдържа много фибри, така полезни за регулиране на стомашната дейност и холестерола.
Interesantan recept koji i fino izgleda!
ОтговорИзтриванеDopada mi se ,mami bojama !
ОтговорИзтриванеМного интересно предложение, Илианка! Имам пресен зелен фасул и ще го пробвам тези дни!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудно, както всичките ти рецепти:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеНаправих го и стана страхотен. Поизмених няколко неща, типично в мой стил.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Здравейте, Илиана! Благодаря за чудесната рецепта, утре ще приготвя зеления фасул по този начин - звучи и изглежда вкусно, не се съмнявам в чудесния резултат :) Благодарение на описанието как рецептата е достигнала до Вас, разбирам, че Жоро Бордовски е починал - лека му пръст. Това обяснява защо не е отговорил на мой e-mail преди време.
ОтговорИзтриванеИлиянка, тази рецепта съм я проспала, но ще пробвам, още повече, че тук има човек, дето зелен фасул не яде, та да видим ще познае ли какво консумира?
ОтговорИзтриванеИгличе, не вярвам да не разпознае :) но ще чакам с нетърпение отзиви :)
ОтговорИзтриванеДобавих 500гр. кайма🤓 разкош🥰
ОтговорИзтриване