неделя, 17 юли 2011 г.

Мусака




Днес правих мусака и се замислих, че всъщност нямам пусната рецепта в блога си. Мусаката си е едно традиционно ястие за нас, така че реших да поправя този пропуск. Вярно, че си е доста врътня да нарежеш на ситни кубчета толкова много картофи, но пък резултатът си заслужава. Ще излъжа, ако кажа, че обичам да правя точно такава мусака  Толкова дълго време отива в подготовката... Както и да е. Преди да напиша рецептата, ще кажа, че това е моят вариант – без пържене. Просто слагам всички продукти сурови и разбърквам.

Продукти:около 1, 2 кг картофи
500 г кайма
1 глава лук
1 голям морков
1 ч.ч. настъргани домати или от консерва
½ к.ч. олио
1 с.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
няколко стръка магданоз
сол

За заливката:

1 кофичка кисело мляко
4 яйца
6 равни с.л. брашно
щипка-две сол

Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на ситни кубчета. Лукът се нарязва на възможно най-ситно. Морковът се настъргва на по-едро ренде или се реже на ситни кубчета. Каймата се смесва с около 1 ч.ч. вода и се разбърква добре, за да стане на нещо като трохи. Така каймата ще може по-равномерно да се смеси с останалите продукти.
Всички продукти се слагат в тавата, в която ще се пече ястието. Сипват се олиото и доматите. Слагат се подправките и хубаво се разбърква. Залива се с топла вода. Трябва хубаво да се покрият картофчетата с вода. Аз слагам около 800-900мл. Разбърква се. Опитва се за сол, ако е нужно, тук е моментът да добавите още малко. Слага се да се пече в силно загрята фурна. Пече се, докато изври водата и продуктите са напълно готови. Ако още има сурови продукти, а водата е извряла, налейте още малко, но не прекалявайте. Колкото да не се пече съвсем на сухо.
Заливката се приготвя, като брашното хубаво се разбърка с яйцата и солта и към тази смес се прибавя киселото мляко.
Когато вече водата е извряла, зеливката се изсипва отгоре и внимателно се разстила. Ястието се връща във фурната и се пече, докато хване апетитна коричка.

4 коментара:

  1. Илианка,майка ми правеше такава мусака.Определено си заслужава врътнята.Твоята е толкова добре поднесена,с това чушленце и кисело мляко мммм нищо не и липсва!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Врътнята си е струвала, Илианка,
    като гледам крайния резултат!
    Аз за това я правя в "гръцки" вариант с патладжан :)

    ОтговорИзтриване
  3. За първи път правя мусака без да пържа част от продуктите. Стана много вкусна! Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  4. Катерина, благодаря ти! Добре дошла в моето местенце!
    Дани, аз затова написах, че точно тази не я обичам много. Да я правя де. Иначе хапвам, ако е направена добре :Р
    rosym, много приятно ме изненада :) Аз ти благодаря! За доверието.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...