събота, 3 октомври 2009 г.

Козуначни кифлички




Продукти:


300 мл прясно мляко
1 кубче мая
200 г захар
2 яйца
2 белтъка
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.ч. разтопено и охладено краве масло
1 с.л. настъргана лимонова кора
3 ванилии
около 1 кг брашно
2 жълтъка за намазване
захар за поръсване

Маята се разтваря с топлото мляко, 3 с.л. захар и 5 с.л. брашно. Оставя се да втаса, докато се образува "шапка". В брашното се прави кладенче и се слагат всички продукти. Изсипва се и втасалата смес. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 8 топки. Всяка топка се разточва на кръг и се разрязва на 8 триъгълника. В краищата се слага мармалад или локум и се завиват кифлички. Слагат се в намаслена тава или в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат в загрята фурна. След като бухнат леко, се изваждат и се намазват с яйце, и се поръсват със захар, сусам или маково семе по желание. Връщат се обратно във фурната и се допичат.

9 коментара:

  1. Колко примамливо си ги наредила...Хооп..и една макова имаш по-малко.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка,
    така апетитно нежни и пухкави са!

    Поздравления, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Аз се пресягам за една със захар Илка! Умирам за топли козуначени кифли...забфравям за всичко като ми замирише на топли козунаци и кифлички. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, момичета!
    Мими, и аз обожавам кифлички и козунаци - и да хапвам, и да правя :P

    ОтговорИзтриване
  5. Много изкушаващи и апетитни!
    Благодаря за хубавата рецепта
    Поздрави
    Вики

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Вики, аз благодаря!
    Целувки :)

    ОтговорИзтриване
  8. Само да ви напомня, че чревоугодничеството е един от седемте смърти гряха.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...