петък, 6 юли 2018 г.

Супа от манатарки


Да приготвиш гъбена супа всъщност е много лесно. А гъбената супа от манатарки си е направо фантастична. Приготвих супата от манатарки с пресни гъби,  които ме намериха случайно. Не съм гъбар и нищо не разбирам от гъби. Само мога да ги готвя и ям, но и това не е малко girl_blum
В рецептата, която ви предлагам, можете да замените манатарките с друг вид гъби, с които разполагате в момента. А ако пък ги смесите, още по-добре thumbup Аз сложих малко картофи, така ми хареса - за по-голяма плътност. Затова е хубаво да си готвим вкъщи, слагаме тези продукти, с които ни харесва най-много ястието.
Стига съм плямпала, ето и рецептата.

Продукти:

500 г манатарки
1 малка глава лук
1 морков
1 картоф
3-4 скилидки чесън
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. краве масло
3-4 с.л. зехтин или олио
черен пипер (или меланж, ако имате)
сол
магданоз


Гъбите се почистват, като не се мият. Режат се на едри парчета. Лукът се нарязва на дребно. Морковът се настъргва на ситното ренде. Картофите се режат на дребни кубчета.
Маслото и зехтина се загряват в тенджера. Вътре се изсипват лука и морковите и се готвят, като се разбъркват докато омекнат. Прибавят се картофите, разбъркват се хубаво и се готвят около 2 минути. Изсипват се и гъбите. Всичко се задушава, като се разбърква често, докато гъбите спаднат на 2/3 от първоначалния си обем. Налива се вода - в зависимост от това колко гъста искате да е супата ви, като отчетете, че накрая ще се добави и прясното мляко.
Прибавя се наситнения чесън и супата се оставя да ври на слаб огън около половин час.
Налива се прясното мляко и супата се посолява и подправя с черен пипер. Може да добавите и мъничко мащерка, ако харесвате тази подправка. Оставя с да заври и се отмества от котлона.
Поръсва се с пресен магданоз.
Случайно установих, че и девесил пасва добре на гъбената супа от манатарки.

3 коментара:

  1. Защо гъбите не се мият? Ами ако са кални?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Препоръчва се да не миете гъбите, защото те имат свойството да поемат водата, което влошава вкусовите им качества и удължава времето за кулинарна обработка.

      Най-правилно е да почиствате гъбите внимателно с мека четка, суха гъба или домакинска хартия.

      Изтриване
  2. Аз си ги мия гъбите, не мога да се престраша:)
    С манатарки супата няма как да не е вкусна, при мен без картоф, ако трябва ще го отделям:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...