неделя, 29 юли 2018 г.

Пърлени питки


Тези пърлени питки приготвяше моята баба от с. Голяма Брестница. Тестото е най-обикновено, без мазнина и мляко, приготвя се само с вода, мая, сол и брашно. Аз обаче добавям и щипка захар. По принцип биха се получили и с друго тесто, не съм опитвала обаче и вероятно резултатът няма да е съвсем същия.

Рецептата по принцип се приготвя на печка на дърва.
Питките се слагат на плочата на печката отгоре, да се опърлят леко, но не прекалено. Трябва да хванат лек кафяв загар и от двете страни. След това веднага се преместват във фурната на печката на дърва, като не се поставят в тава, а се пекат директно в нея.
Но аз промених малко начина на приготвяне за тези от нас, които не разполагат с печка на дърва. Обаче за целта са необходими най-обикновен котлон с обикновена плоча  и една по-стара тава. Сега ще напиша как.



Продукти за две малки питки, приготвени на котлон:

250 мл вода
15 г прясна мая
1 ч.л. сол
1 щипка захар
около 450-500 г брашно

Маята се разтваря в хладката вода. В пресятото брашно се прави кладенче и вътре се изсипват разтворената мая, солта и захарта. Замесва се меко и нелепнещо тесто.
Ако рецептата ще се изпълнява на котлон, е необходимо тестото да се раздели на две топчета, за да могат питките да се съберат на котлона.  Ако имате печка на дърва, оставете тестото на една топка. Тестото се покрива с чиста кърпа и се оставя да втаса.
Котлонът се включва на не повече от 2/3 от мощността и се загрява.
Стара тава се поставя във фурната, като се обръща с дъното нагоре. Фурната се загрява на 180 градуса заедно с тавата.
Взима се едното топче тесто и се разплесква на кръгла питка с дебелина около 1 см. Поставя се на загрятия котлон и се пече до лек кафяв загар. Обръща се да се опърли и от другата страна.
Веднага се поставя във фурната върху загрятата тава. Пече се докато хубаво покафенее цялата.
Понеже другото топче тесто е втасало по същото време, а не може да се приготви веднага, след като сложа първата питка във фурната, аз го премесвам и разплесквам на питка, след което го завивам с кърпа и го оставям да втаса отново. По този начин, докато първата питка се пече във фурната, втората втасва  и е готова за печене, когато извадим първата. От тук нататък и с втората питка се постъпва като с първата. Пърли се на котлона от двете страни и се премества във фурната.
Опечените питки се увиват в месал и още 1-2 кърпи и се оставят да си обиколят нивката около 30 минути.
След това са вкусни всякак. И само с шарена сол, и с масло, и със сиренце, и с нещо месно, както ви душа иска. Но най-вкусно ми е с кротмач с печени чушки.




4 коментара:

  1. Леле, направо ме върна 50 години назад. Баба правеше същите, но със сода. Печеше на печката с дърва и сетне във фурната. Само преди да ги завие ги мажеше с домашно масло. Само лятото ми беше много интересно как ги правеше - ние само по едни гащи, а тя увита във вълнената фута - по печката. Как не й е било топло? И сега като си помисля - изобщо не е била баба. Тогава е била на 50 години - обикновена отрудена жена.

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    моята баба правеше подобни питки от същото тесто.Печеше ги отгоре на печката с дърва, но след като са готови ги измиваше под течаша вода, наръсваше със шарена сол и веднага завиваше в памучна кърпа.Така стават много вкусни.А преди консумация леко намазани с масло.Страхотни са и твоите.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  3. Уау! Отново страхотни спомени от детството! Щом отида на вилата, веднага ще ги направя. За пореден път съжалявам, че си взех печка с керамични котлони, но поне имам резервен вариант. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Или, ти пак изкушаваш...А колко приятни спомени разказваш, аз не съм опитвала подобни питки.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...