Кюфтетата от тиквички са много вкусно нещо, но и доста трудоемко за мен. Затова не ги правя особено често през сезона на тиквичките и затова досега толкова години не са намерили място в блога. Изпробвала съм различни рецепти, търсейки перфектната. Все още не съм я открила, но мераклийските кюфтета на Жани най-много се доближават до нея.
Изпробвала съм рецептата на Жани , като съм спестила лука от нея, а тези горе на снимката са с допълнение от варени картофи. С картофите повече ми харесват, отколкото само с тиквички кюфтенцата.
На горната снимка реших да опитам два варианта - и пържени, и печени. И двата вида са много вкусни, но мнозинството хареса повече пържените.
Казах по-горе, че за мен тези кюфтенца от тиквички са доста трудоемки, защото тиквичките за тях трябва да се изцедят изключително добре преди да се приготвят. Все още за съжаление не съм открила бърз и лесен начин за това и карам по стария и изпитан метод - изцеждане с ръце :) Хубаво би било, ако има някой, който да ви помага в тази задача.
Кюфтета от тиквички без картофи |
Продукти:
около 1,2 кг тиквички
около 400 г сварени картофи
около 200 г натрошено сирене
2 яйца
7 с.л. галета
4 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 скилидки чесън
няколко стръкчета копър
няколко стръкчета магданоз
2-3 връхчета пресен джоджен или 1/2 ч.л. сух
сол
Печени кюфтета от тиквички |
Ако е нужно, се добавя още галета, за да стане по-стегната сместа. Оформят се кюфтенца, които се пържат до златисто в загрята мазнина.
Другият вариант е кюфтенцата да се пекат. За целта тавата се застила с хартия за печене, която много леко се намазва с мазнина. Подреждат се оформените кюфтенца, които отгоре се поливат леко със струйка олио. Пекат се в загряна фурна на 180 градуса до готовност.
Пържени кюфтета от тиквички |
Страхотни са, Илианка, много ги обичам...
ОтговорИзтриванеИдеята с картофи също ми допада, може би малко
трудоемки, но пък вкусът наистина си заслужава.
Няма да пропусна и чийзкейка - неустоимо изкушение!
Благодаря ти, прегръдка, поздрави и едно прекрасно лято!