събота, 28 юли 2018 г.

Вкусните люти чушки със сос от кисело мляко на Ася и Йоли


Тази рецепта за люти чушки с много вкусен сос от кисело мляко Йоли сподели преди доста време, като тя самата я е научила от Ася и рецептата стана много популярна като Лютите чушки на Ася. Лютите чушки, поднесени по този начин, изглеждат толкова апетитно и предизвикаха много хора да ги направят. Е, и аз съм сред тях :)
Какво да ви кажа. Рецептата е семпла и много вкусна. Освен като апетитка, с топъл хляб направо може и да си се наядете само с това :) Топите сосче и хапвате чушчица. Направо мечта.
Между другото, ако не сте любители на лютото или пък не ви понася по някаква причина, можете да си ги приготвите със сладък сорт чушлета.

Ще ви напиша как ги приготвих аз :)

Продукти:

около 20 люти чушлета
4-5 с.л. олио
1 с.л. захар
3-4 с.л. оцет
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер

За соса с кисело мляко:

1 ч.ч. кисело мляко
1-2 скилидки счукан чесън
копър и магданоз по 2-3 стръкчета
сол



Първата стъпка при мен е да си приготвя киселото мляко, за да ми е готово, защото после всичко се случва много бързо.
Киселото мляко се разбърква до гладкост със солта. Прибавят се наситнените чесън, копър и магданоз. Разбърква се добре.

Чушките се измиват и се подсушават добре.
Пробождат се с нож или игла. НЕ ПРОПУСКАЙТЕ тази стъпка, защото преди много време на мен нямаше кой да ми каже и още имам белег от гръмналата чушка... Мда, човек се учи от грешките си... Понякога истински болезнени.

Олиото се загрява и чушките се изпържват до зачервяване - под капак или покрити с вестник, защото пръскат много и си е леко опасно занимание.  След като се изпържат от всички страни, в тигана си прибавят солта, захарта, оцета и чесъна. Разбърква се добре. Чушките се изваждат с помощта на щипка или решетъчна лъжица и се поставят в чиния за сервиране.
Към соса от пърженето се слага червения пипер и се разбърква. Отмества се от огъня.

Чушките се заливат с приготвения сос от кисело мляко, а отгоре се разпределя сосът от тигана с червения пипер.

Въоръжавате се с пресен домашен хляб и... да ви е сладко! :)

Пропуснах да кажа, че чушките са много вкусни и без киселото мляко. Така че, ако не обичате мляко, просто го пропуснете и само си ги изпържете с другия сос. Обещавам, няма да съжалявате :)

4 коментара:

  1. Страхотни летни люти чушлета.Идеално ястие или мезе.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм любител на лютото, но в никакъв случай няма да пропусна киселото мляко. Сладки чушки с чесън и мляко - класика! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Няколко пъти ги правя по тая рецепта и първо изчезва млечния сос. 😀

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...