вторник, 3 юли 2018 г.

Суджукакя


Суджукакя е популярно гръцко ястие, което на пръв поглед може да ви изглежда като простички кюфтенца с доматен сос, но всъщност... хм! Това са най-вкусните кюфтенца с доматен сос, които съм опитвала и правила някога. Рецептата знам отдавна, но скоро Мария ми я припомни и аз реших да опитам. Разрових в интернет и видях, че рецепти има и при Йоана, и при Креми. Харесах си по щипка от всяка рецепта и така сглобих моето ястие.

Продукти:


За кюфтенцата:

500 г кайма 
1 яйце 
3 с.л. галета
1 ч.л. кимион
1 скилидка чесън, нарязан на ситно
3 с.л. ситно нарязан магданоз
черен пипер и сол  

брашно за овалване

За соса:

1 глава  лук
2 скилидки чесън
120 мл червено вино, може и бяло 
1 компотен буркан домати  на кубчета или настъргани (може и консерва)
3 с.л. доматено пюре
1 ч.л. захар
черен пипер
сол



За направата на суджукакя първо се започва с кюфтенцата. За целта каймата се омесва с всички посочени продукти. От нея се оформят 12 кюфтенца с продълговата вретеновидна форма. Овалват се в брашно и се изтупват от излишното.
Изпържват се за кратко в малко загрято олио от всички страни. Подреждат се в тавата, в която ще се пекат. 




В същото олио се слага нарязания на ситно лук и 2 скилидки скълцан чесън. Оставя се да се запържи за кратко и се изсипват 120 мл червено вино. Като заври виното, се изливат доматите. Добавят се и  доматеното пюре.
Оставя се на котлона да поври десетина минути. Подправя се с черен пипер и сол, слага се и малко захар на вкус и се излива върху кюфтенцата в тава. Слага се да се пече в загряна фурна докато водата от соса хубаво изври. 

Могат да се сервират с ориз или картофено пюре или с нещо което вие обичате.



Забележка: Понеже приготвих ястието два пъти за няколко дни, на горната снимка е в една доза, но на снимката в началото на публикацията е двойна доза. Също така, към двойната доза прибавих люта чушка, срязана по дължина към соса за допълнителна пикантност на ястието. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...