1 пакет кори за баница Белла
около 1.300 кг тиквакраве масло за намазване
захар по 1- 1.5 с.л. за поръсване на плънката във всяко руло
канела,индийско орехче,ванилия
за заливката:
2 яйца
1/3 (или малко повече) ч.ч. прясно мляко
сода бикарбонат на върха на ножа
1 ванилия
за глазурата:
сок от половин лимон
пудра захар(толкова,колкото да се получи гъста каша)
Тиквата се настъргва или нарязва на ситно в блендера. Оставя се сурова. Взима се една кора и се намазва с масло. Отгоре се слага друга кора. Поръсва се с канела, няколко прашинки индийско орехче и ванилия. Отгоре се слага тиквата, около 3 големи супени лъжици с връх. Разпределя се равномерно върху кората. Тиквата се поръсва с 1-1.5 супена лъжица захар. Корите се завиват на руло. Тавата, в която ще се пече, се намазва с олио. На дъното се постила една кора. Върху нея едно до друго се редят рулата. След като са наредени, се нарязват. Така се получават квадратчета. Приготвя се заливката от вете яйца,содата,млякото и ванилията. С нея се заливатквадратчетата, като гледаме тя да се разпредели равномерно. Тук-там отгоре се слагат малки парченца масло. Пече се на умерена фурна. След изпичането, се напръсква с глазурата от лимонов сок и пудра -захар.
Това е по рецептата на Селма. Последния път, когато направих тиквеника, добавих към плънката смлени орехи, а накрая вместо лимонова глазура използвах топло подсладено прясно мляко, с което го намазах. Получи се много вкусно. Освен това, трябва да се прецени колко е сладка тиквата, защото понякога захарта се оказва малко.
Тиквеника е действително божествен. Толкова ми хареса, че вече само по тази рецепта правя тиквеник. Уникално вкусен!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че споделихте! И за мен рецептата е любима
Изтриване