неделя, 20 септември 2009 г.

Тутманик


Продукти за тестото:

300 мл хладка вода
1 кубче мая
1 к.ч. кисело мляко
2 яйца
1 белтък
4 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 1 кг брашно

За плънката:

4 яйца
400 г сирене
50 г краве масло

1 жълтък за намазване

Маята се разтваря във водата. Прибавя се към останалите продукти и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на две топки, като едната от тях е по-голяма. Втасват отново. Сиренето се натрошава и се смесва с яйцата. Сместта се разбърква хубаво. По-голямата топка тесто се разточва на кръг, диаметърът на който трябва да е по-голям от тавата, в която ще се пече тутманикът. (Като се постави в тавата, тестото трябва да покрива стените и да излиза около 2 см отстрани.) Поставя се с помощта на точилката в предварително намазаната тава. Отгоре се изсипва плънката, върху която се слагат парченца масло. Другата топка също се разточва на кръг, който трябва да е голям колкото тавата. Поставя се върху плънката. Захлупва се с тестото на долната кора. Надупчва се с вилица и се намазва с разбития жълтък. Слага се да се пече в студена фурна.

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...