сряда, 27 април 2016 г.

Свински дроб с лук


Когато бях дете изобщо не обичах дроб. Никакъв. Струваше ми се горчив и неприятен на вкус. Не опитвах изобщо. Дори и пилешки дробчета. Единствено парченцата от пилешко дробче оставаха в купичката ми с пилешка супа.  Докато веднъж с майка ми отидохме на гости на една съседка. Леля Роза. Точно тогава тя приготвяше пържен дроб. Вероятно е бил телешки, но не съм много сигурна. Възможно е и свински да е бил. Спомням си, че го оваля в брашно и го изпържи. И ми даде да опитам. Нямаше как да откажа и реших да пробвам.
Че то било много вкусно!?!? Тогава реших, че ще опитам и пилешки дробчета. И така постепенно в менюто се появиха подобни ястия. В блога имам няколко рецепти с пилешки дробчета, но нямам нито една със свински или телешки.
Затова реших колкото и елементарна да е тази рецепта, да я напиша. Може да е полезна на някой начинаещ елемент. 




Продукти:

около 500 г свински дроб
4-5 глави лук
около 100 мл олио
брашно
сол
черен пипер
пресен магданоз

За приготвянето на Свински дроб с лук дробът се измива, подсушава и нарязва на парчета. Лукът се нарязва на полумесеци. Дробът се овалва се в брашното. Загрява се олиото в голям тиган (хубаво е да събере всичкия дроб наведнъж) и в него се слагат парченцата дроб. Пържат се около 2-3 минути от едната страна и се обръщат. Готвят се още около 2 минути  и се прибавя  нарязания лук, солта и черния пипер. Ястието се готви докато лукът омекне приятно и леко се зачерви, като се бърка почти постоянно.

Накрая се поръсва с пресен магданоз.

Важно е да не солите дробът преди да го изпържите, за да може да остане сочен. Затова сложете солта заедно с лука.

Това е. Ястието се приготвя много бързо, с малко съставки и .... носи на много бира.

Наздраве! 


1 коментар:

  1. Много добре и една люта чушцица при лука, биричката няма да стигне

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...