
Скоро попаднах на нова рецепта за кроасани, която ме впечатли с бързината на изпълнението. Мъничко промених, като добавих повече захар. Правят се бързо. Тестото втасва само веднъж, дори не е нужно да се поставя в хладилник.
Ако се чудите какво да приготвите за закуска в почивните дни, не се колебайте, а запрятайте ръкави. Ухаят божествено на масло. Чудни пухкави и хрупкави.
Продукти:
около 650 г брашно
200 мл топло мляко
200 мл кисело мляко
6 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 жълтъка
1 кубче прясна мая
200 г масло, директно от хладилника
Маята се разтваря в млякото заедно с лъжица от захарта и шепа брашно. Сместа се оставя да втаса. След това от всички изброени продукти без маслото се замесва меко тесто. Разделя се на 8 равни части. Всяка част се разточва на кръг с диаметър около 20 см. Маслото се разделя на 7 части. Върху всяка разточена питка се слага част от маслото, като последната питка остава без масло. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат хубаво. Така приготвената купчинка се разточва внимателно с точилка до кора с дебелина около 5-6 мм. Разрязва се на триъгълници и се навиват кроасаните. Поставят се в застлана с хартия за печене тава. Намазват се с разбито яйце/ жълтък или белтък. Аз ги мазах с белтък, защото ми останаха от тестото. Поръсват се с малко сусам. Пекат се в загрята на 220* фурна до апетитен загар. Това е.
С кафе са невероятни.
Чудесни са се получили, Илианка! Много са апетитни ако знаеш само какво им мисля... :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и една прекрасна новогодишна нощ! ♥ ♥ ♥
И аз бързам след Вени, да се уредя с един още топличък:):):) Чудни са! Весело посрещане на Нова година!
ОтговорИзтриванеКолкото пъти надникна при теб, толкова изкушения и все вкусни тестенички- слабото място на цялото ми семейство! Обикновено кроасаните изискват много време и до сега не съм се захващала с тях. Но с тази рецепта май ще се престраша.
ОтговорИзтриванеПожелания за прекрасни новогодишни мигове!
Изглеждат изкушаващо, пък и начина на приготвяне е примамлив ! :)
ОтговорИзтриванеВесело прекарване на новогодишната нощ!
Честита Нова 2013 година,Илиана !
ОтговорИзтриванеНека бъде по-успешна и благодатна!
Да е мирна и плодородна!
Пожелавам да сте здрави и щастливи,да имате сили и възможности да осъществявате мечтите си!
Нека късметът,надеждата,любовта и доброто бъдат винаги с вас!
Кроасаните и аз не съм ги уважила до сега поради факта,че не ми се разточва и прибира тестото не знам колко пъти,тази рецепта ми харесва,само да уточня маслото студено ли го слагаш между питките,ако да-на парченца ли го нарязваш?
Изглеждат толкова вкусни, че ми се прииска да си взема един с чаша кафе.... Ще ги пробвам задължително. Поздрави! ;)
ОтговорИзтриванеУбеди ме с бързината, ще ги пробвам. Това, което ме притеснява е кис.то мляко - обикновено тестото става малко счито, когато има кис. мляко, как бяха?
ОтговорИзтриванеНе съм имала проблем, Райне.
ОтговорИзтриванеСтанаха пухкави.
А няма ли шоколад вътре?
ОтговорИзтриванеЗдравей Петя,
ОтговорИзтриванетака предложената рецепта е без пълнеж, но това не пречи да сложите каквото ви харесва в тях преди да ги завиете.