... или Балканска кралица, т.е. Българска царица. Това руло видях при Ванката и не успях да устоя. Направено е по мотиви от сръбската кухня или така нареченото Balkanska kraljica. Уверявам ви, този вариант е прекрасен и си заслужава да го приготвите за празничната трапеза. Ще дам рецептата така, както я направих аз - малко видоизменена. Само ще спомена, че не използвах рибица, а месо от бут. Просто имах количество от този вид и реших да опитам с него. Става. Така че можете да пробвате и вие. При мен се получиха три по-малки рула.
Продукти:
около 1,5 кг месо от рибицата или от бут
200 гр бекон нарязан на тънко
200гр гъби
1кг лук
2 ½ с.л. нарязан пресен магданоз
2 пресни чушки – червена и зелена
100 мл. червено вино
30 мл. олио
1ч.л. смлян чер пипер
сол на вкус
2-3 щипки кимион
100мл. вода.
Месото се разрязва на три, като се оформя правоъгълник с дебелина около 2,5см. Посолява се и се поръсва с черен пипер.
Гъбите се нарязват на филийки и се задушават в 2 с.л. олио. Прибавят се сол, черен пипер и ситно нарязания магданоз. Разстилат се върху месото. Навива се на стегнато руло. Отгоре се покрива с бекона и се увива с канап или конец. Поръсва се с малко черен пипер и кимион. В дълбок овален керамичен съд се поставя лук нарязан на кръгчета. Отгоре се поставя месото. Чушките се нарязват на кръгчета и се смесват с лука, който също е на кръгчета. Аз сложих и малко гъби, които ми дойдоха в повече за плънката. Месото хубаво се посипва със зеленчуците. Олиото се смесва с виното и се излива върху месото. Слага се капак или се покрива с фолио и се пече на 160* около час и половина - два часа. След това градусите се усилват на 230, капакът се махва, зеленчуците отгоре се отстраняват и рулото се връща да се сдобие с хубав загар.
ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ! НЕКА ИМА МИР И ЛЮБОВ В СЪРЦАТА НИ!
Нека има и любов, и топлина в сърцата и душите ни!
ОтговорИзтриванеРулото е прекрасно - кралица на вечерта!
Прегръдка и весели празници, Ил!
Това руло изглежда много примамливо!
ОтговорИзтриванеТрудно може да му се устои!
Илиана, весели празници и на теб!
Чудесна ,зимна рецепта !
ОтговорИзтриванеВесели празници ,Илиана !
Чудесна рецепта,Илианка,
ОтговорИзтриванеизглежда наистина царско.
Сърдечни поздрави, топла прегръдка и пожелания за една здрава и красива Коледа с много светлина, мир и любов, Диана
Наистина достойно за царската трапеза!
ОтговорИзтриванеСветло и благословено Рождество, Илианка! Здраве, щастие и благодат на теб и твоите близки!
Честито Рождество Христово, Шеми!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави и се обичайте, а ти специално - все така щура :)
А що се касае до това, което виждам на снимките - безмилостно апетитно е!!!
Весели празници :)
Честита Коледа! Бъдете живи и здрави!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, Илианче! Здраве, много любов и благоденствие!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа,Илианка!
ОтговорИзтриванеЗдраве и благополучие за теб и семейството ти!
Весели празници!
Честито Рождество, приятели!
ОтговорИзтриванеБъдете живи и здрави!
Честита Коледа,Илианка!
ОтговорИзтриванеНа цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!
Честито Рождество Христово, Илианка!
ОтговорИзтриванеДа сте здрави и честити - ти и хората, които обичаш! Винаги да има обич и топлина в дома ви!
Светъл празник!
Прекрасно е! Честита Коледа, Илианче!С пожелания за здраве и щастие! Нека винаги в дома ви има топлина и уют! Весели празници!
ОтговорИзтриванеОхх, видях при Ванката, сега и при теб. Чудно е! т.е. чудни са!
ОтговорИзтриванеИл, само едни въпрос имам - бекона суров ли е (месо) или от пушено-варените?
И Честита Коледа на теб! Живи, здрави и много щастливи да се всички в къщи!
И много късмет и сполука!
Пушен е, Пепи :)
ОтговорИзтриванеИл, фантастично е това руло. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеНаистина от пушения бекон месцето придобива вълшебен вкус.