Мисля, че вече съм споделяла колко много обичам леща. Често приготвям вкъщи било чорба :) или някакъв друг вариант. Комбинирала съм с бекон, със свинско, с картофи. Правила съм салата с нея, пълнила съм тиквички, но в гювеч не бях пекла. Тези дни във Фейсбук някъде мернах леща в гювеч и идеята много ми хареса. За днес не планирах да готвя, а мислех да пека сладки, обаче при спомена за онази апетитна снимка бързичко промених решението си. Тестото за сладките е готово, но ще се пекат утре :)
Продукти:
300 г леща
бялата част на 2 стръка праз
1 морков
1 глава чесън
1 настърган домат - или от консерва
3-4 сухи чушки
4 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
чубрица, черен пипер, сол
Лещата се почиства и измива. Празът се нарязва на ситно. Морковът също се нарязва. Всичко се слага в гювеча и се залива с вода - около два пръста над продуктите. Ястието се слага във фурната. След като заври, се изважда и се добавят останалите продукти, солта и подправките. Брашното се размива в малко вода и също се добавя. Ако водата е извряла, може да се добави още мъничко. Връща се обратно и се пече до пълна готовност на продуктите.
Това е. Яститето е подходящо и за постите :)
Вкусно! Особено с препечено сухо люто чушле!
ОтговорИзтриванеИлиана и аз я приготвям с тези съставки, но не съм се сетила да направя в гювеч! Ще се възползвам от предложението ти!
Приятна неделя!
А аз кюфтета от леща утре ще правя.
ОтговорИзтриванеАма :) не постни де.
Чудна е тая леща!
Мммммм колко вкусно изглежда!!! Топвам си залъче :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Изглежда много вкусно:)
ОтговорИзтриванеИ у дома харесваме леща във всичките и разновидности!
Поздрави и хубав ден!
Като, че ли и моето тесто ще остане за утре:) Много вкусна леща! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотна зимна гозбица!
ОтговорИзтриванеI love your earth made dishes,they are the best for cooking in the oven.I will get one of those when I come to Serbia.
ОтговорИзтриванеI love to cook in this dishes. It is very tasty. :)
ОтговорИзтриване