Голямото Коледно ядене... Тази година разнообразих като приготвих пълнена кисела зелка. Трябва да ви кажа, че това ястие пожъна сериозен успех. И макар че на пръв поглед сериозно прилича на сарми, ще ви кажа, че е поне за мен е много по-вкусно. Пък и се прави по-лесно.
Продукти:
1по - малка кисела зелка
700 г кайма
1/2 ч.ч. ориз
2 моркова
1 глава лук
6 с.л. настъргани домати или от консерва
1 с.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 ч.л. сух джоджен
черен пипер
сол
Зелката се разлиства, като се внимава листата да не се разкъсат. Когато стигнете до сърцевината я изрежете. Лукът се нарязва на ситно, а морковите се настъргват. Изпържват се в 4 с.л. загрята мазнина. Добавя се измитият ориз и се пържи, докато стане стъклен. Прибавят се доматите и червения пипер. Разбърква се хубаво. Наливат се 2 ч.ч. вода и се оставя на слаб огън докато оризът поеме водата. Добавя се каймата, като се бърка много хубаво - да стане на трохи. Посолява се и се добавят подправките. Разбърква се добре. В средата на зелката - там, където сте отрязали сърцевината се слага по-голямо количество от каймата. Загръща се с листата отстрани. Тук е хубаво, ако има някой да ви помага като придържа листата, за да не се разтворят. Върху всяко листо от зелката се поставя равномерно плънка. Листата се прибират внимателно нагоре и се притискат хубаво, за да е стегната зелката. Така се процедира с всичката плънка и цялата зелка :) Аз накрая я завързах с канап, защото се притесних, че може да се разтвори. Макар че ми се струваше достатъчно стегната. И така - пакетираната зелка се поставя в подходяща тава. На дъното на тавата се сипват се две чаши посолена вода. Обвива се добре с фолио и се поставя да се пече в загрята на 220* фурна. Пече се 15 минути и температурата се намалява на 150*. Пече се около два часа. Накрая може да махнете фолиото, за да се зачерви леко.
Продукти:
1по - малка кисела зелка
700 г кайма
1/2 ч.ч. ориз
2 моркова
1 глава лук
6 с.л. настъргани домати или от консерва
1 с.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 ч.л. сух джоджен
черен пипер
сол
Зелката се разлиства, като се внимава листата да не се разкъсат. Когато стигнете до сърцевината я изрежете. Лукът се нарязва на ситно, а морковите се настъргват. Изпържват се в 4 с.л. загрята мазнина. Добавя се измитият ориз и се пържи, докато стане стъклен. Прибавят се доматите и червения пипер. Разбърква се хубаво. Наливат се 2 ч.ч. вода и се оставя на слаб огън докато оризът поеме водата. Добавя се каймата, като се бърка много хубаво - да стане на трохи. Посолява се и се добавят подправките. Разбърква се добре. В средата на зелката - там, където сте отрязали сърцевината се слага по-голямо количество от каймата. Загръща се с листата отстрани. Тук е хубаво, ако има някой да ви помага като придържа листата, за да не се разтворят. Върху всяко листо от зелката се поставя равномерно плънка. Листата се прибират внимателно нагоре и се притискат хубаво, за да е стегната зелката. Така се процедира с всичката плънка и цялата зелка :) Аз накрая я завързах с канап, защото се притесних, че може да се разтвори. Макар че ми се струваше достатъчно стегната. И така - пакетираната зелка се поставя в подходяща тава. На дъното на тавата се сипват се две чаши посолена вода. Обвива се добре с фолио и се поставя да се пече в загрята на 220* фурна. Пече се 15 минути и температурата се намалява на 150*. Пече се около два часа. Накрая може да махнете фолиото, за да се зачерви леко.
Вкусно ястие!Поздравления,Илианка и Честита Коледа!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, Миленче!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави!
Ил, Честита Коледа! Прекрасна Нова година ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеЯстието е голямо изкушение :)
Честито Рождество Христово,
ОтговорИзтриванеИлианка, на теб и цялото ти семейство!
Отново прекрасно предложение-
много ми допада, поздравления!
Голяма прегръдка, с най- сърдечни пожелания:
за здраве, мир и любов, много щастие и благоденствие;
за една красива и вълшебна Коледа,
светли и благословени празници, Диана
Страхотна е! Много хубаво си я оформила! Прекрасно празнично ястие! Честита Коледа, Илианка! Бъдете здрави и щастливи! Много топлина и уют!
ОтговорИзтриванеИлиана, Честито Рождество Христово! С най-искрени пожелания за много здраве, обич и топлина в живота!
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложения за празнично меню!
Честита Коледа и весело посрещане на новата година!
ОтговорИзтриванеНека 2013 е благодатна и успешна за теб и семейството във всяко едно отношение!@@
Илианка, така мразя да свивам сарми от нестанало зеле, което се чупи, къса и ми пречи, че тази рецепта поне за мен, също ще пожъне голям успех;)Подобна имаше и при Ивана, така че догодина грабвам зелката и аз;)
ОтговорИзтриванеВесела Нова година!
Страхотна ти е станала пълнената зелка,Илианче!Пък и внася разнообразие в темата сърми :) .
ОтговорИзтриванеПожелавам много весело посрещане на новата година!
Разкошна зелка, трябва да опитам тази хубава рецепта!
ОтговорИзтриванеВесели празници от мен :)))
и аз я правих тази зелка... всички само това ядоха на коледната вечеря... става много добре... аз само не й слагам ориз..
ОтговорИзтриванеструва ми се,че е много добре,но аз смятам да направя опит като вместо кайма сложа 3 вида месо - свинско,пилешко и заешко.Ще споделя успешен ли беше опита
ОтговорИзтриванеВесели празници