петък, 13 април 2012 г.

Тортано с гъби

Продукти:

За тестото:

15 г прясна мая
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
 1/2 с.л. сол
300 мл хладка вода
175 г грис
около 3 ч.ч. брашно
За пълнежа:

300 г гъби
5 скилидки чесън
1/4 ч.ч. прясна мащерка (аз нямах и използвах две щипки сушена)
3 с.л. зехтин
1 1/2 с.л. балсамов оцет
200 г кашкавал

Смесват се вода, мед, зехтин и сол. Към тях се прибавя маята, разбърква се до разтварянето й и се оставя за 10 минути да шупне. След това към сместта се прибавя гриста, разбърква се хубаво. Постепенно се слага брашното и се замесва меко, леко лепнещо тесто. В рецептата, която гледах брашното е 225г, но на мен ми отидоха приблизително 3 ч.ч. Препоръчвам да сипвате по малко брашно и да месите, докато прецените, че тестото вече е поело достатъчно брашно. След като се омеси, тестото се оставя да втаса около 30 мин или докато удвои обема си.
През това време гъбите се измиват и се режат. Зехтинът се загрява и в него се изпържва нарязаният на не много ситно чесън за минутка. Изсипват се  гъбите. Разбъркват се добре и се прибавя мащерката и балсамовият оцет. Оставя се за 3-4 минути на котлона. Посолява се.
Втасалото тесто се разплесква с ръце на правоъгълник. Тестото не трябва да става много тънко, добре е да остане около1 см дебело. Отгоре се разпределят гъбите и се поръсва с настъргания кашкавал. Завива се на руло, което не бива да е стегнато, защото при втасването и печенето тестото ще се пропука. Края на правоъгълника се намазва с малко вода, за да залепне тестото по-добре. Рулото се завива на венец. Тавата, в която ще се пече се застила с хартия за печене, която трябва да бъде поръсена с малко брашно. Рулото се премества в тавата и се пече в загрята на 180* фурна до кафеникаво.




Много вкусен, хрупкав и ароматен хляб с пълнеж.

3 коментара:

  1. Илианка, много вкусно изглежда това тортано, и както обичам гъби...запазвам си го за след празниците.
    Светъл и щастлив Великден на теб и твоите близки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна рецепта ! И изглежда много ,много вкусно !
    Поздрави и хубава нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Това ми хареса, определено.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...