петък, 13 април 2012 г.

Тортано с гъби

Продукти:

За тестото:

15 г прясна мая
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
 1/2 с.л. сол
300 мл хладка вода
175 г грис
около 3 ч.ч. брашно
За пълнежа:

300 г гъби
5 скилидки чесън
1/4 ч.ч. прясна мащерка (аз нямах и използвах две щипки сушена)
3 с.л. зехтин
1 1/2 с.л. балсамов оцет
200 г кашкавал

Смесват се вода, мед, зехтин и сол. Към тях се прибавя маята, разбърква се до разтварянето й и се оставя за 10 минути да шупне. След това към сместта се прибавя гриста, разбърква се хубаво. Постепенно се слага брашното и се замесва меко, леко лепнещо тесто. В рецептата, която гледах брашното е 225г, но на мен ми отидоха приблизително 3 ч.ч. Препоръчвам да сипвате по малко брашно и да месите, докато прецените, че тестото вече е поело достатъчно брашно. След като се омеси, тестото се оставя да втаса около 30 мин или докато удвои обема си.
През това време гъбите се измиват и се режат. Зехтинът се загрява и в него се изпържва нарязаният на не много ситно чесън за минутка. Изсипват се  гъбите. Разбъркват се добре и се прибавя мащерката и балсамовият оцет. Оставя се за 3-4 минути на котлона. Посолява се.
Втасалото тесто се разплесква с ръце на правоъгълник. Тестото не трябва да става много тънко, добре е да остане около1 см дебело. Отгоре се разпределят гъбите и се поръсва с настъргания кашкавал. Завива се на руло, което не бива да е стегнато, защото при втасването и печенето тестото ще се пропука. Края на правоъгълника се намазва с малко вода, за да залепне тестото по-добре. Рулото се завива на венец. Тавата, в която ще се пече се застила с хартия за печене, която трябва да бъде поръсена с малко брашно. Рулото се премества в тавата и се пече в загрята на 180* фурна до кафеникаво.




Много вкусен, хрупкав и ароматен хляб с пълнеж.

4 коментара:

  1. Илианка, много вкусно изглежда това тортано, и както обичам гъби...запазвам си го за след празниците.
    Светъл и щастлив Великден на теб и твоите близки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна рецепта ! И изглежда много ,много вкусно !
    Поздрави и хубава нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Това ми хареса, определено.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...