Обичам пирожки със сирене. Не, обожавам ги, но такива, каквито си го спомням от детството. За съжаление вече не продават никъде такива. Пробвала съм преди много време едни, не се получиха добре. Преди време правих по рецептата на Лабрекс, но тестото беше с бакпулвер. Станаха много хубави, но пак не бяха тези, които търсех. Днес не мислех да правя нищо, но изведнъж ми щукна, че трябва да пробвам. Импровизирах, но се получиха страхотни. Щом и дъщеря ми, която не опитва по принцип подобен род храни ги хареса, значи съм се справила добре :)
Продукти:
1/2 кубче прясна мая
300 мл топло прясно мляко
2 яйца1 ч.л. захар
1 ч.л. солоколо 500 г брашно
яйце
галета
Маята се разтваря в млякото със захарта. В брашното се прави кладенче и се слагат солта и разбитите леко яйца. Сипва се млякото и се меси тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на шест части. Всяка част се разточва на правоъгълник и върху него се слага сирене. Завива се на стегнато руло и леко се изтънява и издължава с ръце. С остър нож се режат пирожките. Аз правя всички и тогава стигам до пържене. Така има време и да втасат леко, а и ми е по-лесно. После се потапят в разбитото яйце и се овалват в галета. Тук отново ще кажа, че е по-лесно да се подготвят всичките и тогава да се пържат, защото изгарят доста бързо. И това е. Пържат се в загрята мазнина до златисто от всички страни.
Страхотни са! Ще се пробват непременно!
ОтговорИзтриванеЗвучи доста примамливо и вкусно!! Ще се пробва!
ОтговорИзтриванеКъде се изгуби бе Илианче?Усещаше се липсата ти!Хайде сега,отпочинала и с нови сили-давай хубави рецептички,като тази!
ОтговорИзтриванеСега се прибирам от работа и много ме израдва:))) с пирожките!
Майка ми миличката правеше такива и ние с дъщеря ми много,много ги обичахме!
Прегръщам те и ти пожелавам един хубав уикенд:)))
Piroski ..never made them before..willing to try they are so famous and now have a recepie too;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета!
ОтговорИзтриванеКате, изгубих се. Имам причина да ме няма. Надявам се скоро нещата да се нормализират. Нещо се разболях. Но ще се оправя, надявам се! Благодаря ти! Много си мила.
Страхотни пирожки,Илианче!
ОтговорИзтриванеИ аз търся тези от едно време,но още не съм намерила с подобен вкус.Ще опитам и твоите.
Надявам се вече да си здрава,и хубава вечер ти желая!
и аз ги помня от ученическите години. В Бургас ги продаваха като гевреците - в едни бели, остъклени сергии на колела. Бяха много вкусни. Предпочитах ги пред поничките.
ОтговорИзтриванеЩе опита мрецептата ти.
Вече пробвах арменските сладки с парено тесто, но предпочитам обикновеното - за масленки.
Поздрави!
Еликсирче, предстои ми борба, за съжаление. Но надявам се, че ще се справя успешно. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМарта, арменските сладки наистина не се харесват на всички.
А за пирожките - надявам се, че ще ви харесат :)
Любимите ми пирожки ,но със сладко.Който е живял в Пловдив ги познава,тези от бакалийката до халите.Уникални бяха,но твоите ще ги пробвам и със сирене и мармалад.Илиянче,на теб миличка пожелавам скорошно оздравяване.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Прекрасни пирожки,Илианка! Обичам ги много, ще ги направя. Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ева! Заслужават си :)
ОтговорИзтриванеИзглеждат по същия начин, както едно време! Непременно ще ги пробвам, благодаря за рецептата, Илиана! А имаш ли представа дали и онези пирожки от сергиите в детството ми/ни са ги потапяли в яйце и галета? И особено за яйцето се чудя, иначе си спомням, че изглеждаха като поръсени с нещо фино - може и наистина галета да е било.
ОтговорИзтриванеИ още едно въпросче имам, малко встрани от пирожките. Понеже по-горе Marta споменава за масленки, та случайно да ти се намира рецепта за тях? Имам предвид онези, старите, разбира се - много мазни, с много захара, много големи, много дебели и много ронливи, просто топящи се в устата? Издирвам тази рецепта под дърво и камък.
Здравей, Кими!
ОтговорИзтриванеЧестно да ти кажа нямам никаква идея как са ги правили. Само знам, че ги обожавах. Била съм доста малка, когато ги продаваха при нас, но още си ги спомням. Обаче тези доста приличат на тях. Пробвай. Теб защо те притеснява яйцето?
А за масленките - да си призная, изобщо не съм се сещала да търся рецепта. Трябва да се разровя. Нали питаш за онези белите, правоъгълни и много, много вкусни. И аз много ги обичах. Скоро имах неблагоразумието да си купя, но въобще не ми харесаха...
Моите са по същата рецепта, но в тестото слагам два сварени картофа. Уникално вкусни!
ОтговорИзтриванеИ аз така ги правя. Наистина са божествени.
Изтриване