Тези питки са наистина бързи. Отнемат около 45 минути заедно с месенето и печенето.
1 ч.ч. топла вода
1/3 ч.ч.олио
1 яйце
1 яйце
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
около 3 1/2 ч.ч. брашно
Маята се разтваря във водата. Прибавя се олиото и захарта и се оставя за пет минути. След това яйцето се разбива с вилица и се прибавя към горната смес. Добавя се солта и постепенно брашното. Прехвърля се на набрашнен плот и се меси, докато стане меко тесто. Веднага се разделя на 8 части, от които се оформят питки. Поставят се в застлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга. Покриват се с кърпа и се оставят за 10 минути. Пекат се в загрята на 180*фурна докато апетитно се зачервят - около 15-20 минути.
Вариант е преди печенето да ги намажете с жълтък и да ги поръсите със сусам.
Вариант е преди печенето да ги намажете с жълтък и да ги поръсите със сусам.
Бързи питки за хамбургери |
This si realy fast but look quite good:)
ОтговорИзтриванеИлианка,това ще се пробва задължително!
ОтговорИзтриванеМного хубави питки си направила!
Пожелавам ти прекрасни есенни дни!
Страхотни са, все едно са купени!
ОтговорИзтриванеМного красиви и апетитни хлебчета!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
:) Благодаря, момичета!
ОтговорИзтриванеЕха, много готини питки, ще се пробвам да ги приготвя!Поздрави Илиана :))))
ОтговорИзтриванеМного хубави питки! А колко дена се запазват меки?
ОтговорИзтриванеНа другия ден са мекички. Повече не са оставали и не знам :)
ОтговорИзтриване"traiana каза...
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, все едно са купени!"
Скъпа Траяна, ако за вас купеното е "страхотно" замислете се за уменията си в къщи.
Лош стереотип на модерната българска домакиня градите, вие и доста като вас. Щом е купешко, значи е супер. Срамота.
Илиянка, чашата с която замерваш 250 или 200 мл. е?
ОтговорИзтриванеАз правя много подобни, но са си със шупване на маята, втасване на тестото, втасване на питките после.
Разликата в моята рецепта е, че е само с 3 лъжици зехтин и чакането. Смятам да пробвам и тези, стана ми интересно!
Поздрави!
п.п. Илиянка яйцето си го пропуснала в списъка с продукти, та ако искаш добави си го! :)
ОтговорИзтриванеМария, благодаря за допълнението :)
ОтговорИзтриванеЧашата, която използвам е 220 мл.
А питките стават наистина много бързо :)
Илиянка, снощи ги направих, на вкус ми станаха добре, но не се надуха много.
ОтговорИзтриванеВ къщи имах суха инстантна мая и ползвах нея. Макар, че по-често предпочитам суха активна мая (тя е на по-едри гранули и с нея съм правила и други неща, дето не втасват преди печене, макар че и тя трябва да се активира преди да се забърка тестото. Мислех си, за още един вид суха мая, която е бързо активираща, но тя дори не е нужно да се разтваря в течност... Предполагам, че маята дето ползвах не е била подходяща, защото тя е тази която набухва печивото. Пък може и маята дето е в БГ да работи по този начин! Знам ли! И един друг път замесих по подобен начин тесто и не случих особено. Смятам другия път да активирам маята - ще отнеме 5 минути повече, но предполагам че ще е по-добре като краен резултат. Надявам се да ми се получи, та да имам бърз вариант за такива питки!
Поздрави!
Аз обикновено ползвам суха мая на Д-р Йоткер и не съм имала проблеми. По принцип и аз, когато меся питки, оставям маята да шупне с малко захар и брашно във вода или мляко и тогава меся, но рецептата бях прочела така и я приготвих. Не съм имала проблеми.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако следващиь път ти се получат.
Поздрави!
Със сигурност ще станат като си подготвя маята, аз все така си правя (както си писала и ти), без значение какво пише в рецептата... Макар, че тоя път реших да пробвам така както е написано, реших че е възможно престоя с мазнината нещо да играе роля, макар че всъщност знам, че захарта подпомага активирането на маята...
ОтговорИзтриванеКакто и да е! Другият път знам как да ги направя, че да се надуят! Явно е, че не със всяка мая може да се действа така направо, без да бъде активирана...
:)
Поздрав най-сърдечен от мен!
И на мен много ми харесаха ще ги пробвам. Благодаря за предложението.
ОтговорИзтриванеИли, благодаря ти за рецептата! Станаха много вкусни!
ОтговорИзтриванеИл, ако ги направя по-малки (примерно на 16 топчета) за мини бургери? Пробвала ли си?
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че отговарям чак сега! Мисля, че ще станат :) наистина мини питки. Но не виждам причина да не пробваш :)
ИзтриванеУспех!