сряда, 28 септември 2011 г.

Бързи питки за хамбургери


Тези питки са наистина бързи. Отнемат около 45 минути заедно с месенето и печенето.


Продукти:

7 г суха мая
1 ч.ч. топла вода
1/3 ч.ч.олио
1 яйце
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
около 3 1/2 ч.ч. брашно

Маята се разтваря във водата. Прибавя се олиото и захарта и се оставя за пет минути. След това яйцето се разбива с вилица и се прибавя към горната смес. Добавя се солта и постепенно брашното. Прехвърля се на набрашнен плот и се меси, докато стане меко тесто. Веднага се разделя на 8 части, от които се оформят питки. Поставят се в застлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга. Покриват се с кърпа и се оставят за 10 минути. Пекат се в загрята на 180*фурна докато апетитно се зачервят - около 15-20 минути.
 
Вариант е преди печенето да ги намажете с жълтък и да ги поръсите със сусам. 
Бързи питки за хамбургери

16 коментара:

  1. Илианка,това ще се пробва задължително!
    Много хубави питки си направила!
    Пожелавам ти прекрасни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са, все едно са купени!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиви и апетитни хлебчета!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Еха, много готини питки, ще се пробвам да ги приготвя!Поздрави Илиана :))))

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубави питки! А колко дена се запазват меки?

    ОтговорИзтриване
  6. На другия ден са мекички. Повече не са оставали и не знам :)

    ОтговорИзтриване
  7. "traiana каза...
    Страхотни са, все едно са купени!"

    Скъпа Траяна, ако за вас купеното е "страхотно" замислете се за уменията си в къщи.

    Лош стереотип на модерната българска домакиня градите, вие и доста като вас. Щом е купешко, значи е супер. Срамота.

    ОтговорИзтриване
  8. Илиянка, чашата с която замерваш 250 или 200 мл. е?
    Аз правя много подобни, но са си със шупване на маята, втасване на тестото, втасване на питките после.
    Разликата в моята рецепта е, че е само с 3 лъжици зехтин и чакането. Смятам да пробвам и тези, стана ми интересно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. п.п. Илиянка яйцето си го пропуснала в списъка с продукти, та ако искаш добави си го! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Мария, благодаря за допълнението :)
    Чашата, която използвам е 220 мл.
    А питките стават наистина много бързо :)

    ОтговорИзтриване
  11. Илиянка, снощи ги направих, на вкус ми станаха добре, но не се надуха много.
    В къщи имах суха инстантна мая и ползвах нея. Макар, че по-често предпочитам суха активна мая (тя е на по-едри гранули и с нея съм правила и други неща, дето не втасват преди печене, макар че и тя трябва да се активира преди да се забърка тестото. Мислех си, за още един вид суха мая, която е бързо активираща, но тя дори не е нужно да се разтваря в течност... Предполагам, че маята дето ползвах не е била подходяща, защото тя е тази която набухва печивото. Пък може и маята дето е в БГ да работи по този начин! Знам ли! И един друг път замесих по подобен начин тесто и не случих особено. Смятам другия път да активирам маята - ще отнеме 5 минути повече, но предполагам че ще е по-добре като краен резултат. Надявам се да ми се получи, та да имам бърз вариант за такива питки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Аз обикновено ползвам суха мая на Д-р Йоткер и не съм имала проблеми. По принцип и аз, когато меся питки, оставям маята да шупне с малко захар и брашно във вода или мляко и тогава меся, но рецептата бях прочела така и я приготвих. Не съм имала проблеми.
    Ще се радвам, ако следващиь път ти се получат.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Със сигурност ще станат като си подготвя маята, аз все така си правя (както си писала и ти), без значение какво пише в рецептата... Макар, че тоя път реших да пробвам така както е написано, реших че е възможно престоя с мазнината нещо да играе роля, макар че всъщност знам, че захарта подпомага активирането на маята...
    Както и да е! Другият път знам как да ги направя, че да се надуят! Явно е, че не със всяка мая може да се действа така направо, без да бъде активирана...
    :)
    Поздрав най-сърдечен от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. И на мен много ми харесаха ще ги пробвам. Благодаря за предложението.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...