сряда, 6 октомври 2010 г.

Питка

Няма да пиша рецепта за тестото за тази питка. Може да използвате вашето любимо тесто. А аз я направих с това. Ще напиша обаче начинът на оформяне. Но ще направя едно уточнение - аз нарочно я направих в тава с по-малък диаметър, за да стане по-висока. Така малко се загуби формата, която трябва да придобие по принцип питката, но пък се получиха други шарки.












Втасалото тесто се разделя на две топки, които се разточват на два еднакви кръга. Единият се намазва обилно с масло и другият се поставя върху него. По средата се поставя чаша, притиска се леко в тестото, за да се отбележи кръг. С остър нож се нарязват "Лъчи", които трябва да са четен брой. Единият лъч се прехвърля върху съседния. След това се усукват и се завиват на кръг. Така оформената питка се прехвърля в намазана тава.








На мен тестото ми дойде повече за тавата и аз прехвърлих едното кръгче по средата.










Питката се оставя да втаса, намазва се с разбит с малко мляко жълтък и се пече.

6 коментара:

  1. Çok leziz, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е -
    като есенно слънце в днешния дъждовен ден.
    Поздрав и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Пожелавам ти слънчево настроение, Дианче!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. И на мен ми светна пред очите :)
    Майсторка си, Илианка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Супер е идеята и аз я тествах :)

    ОтговорИзтриване