Източник: Ердинч
Продукти:за тестото:
3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 ч.л. оцет
1/2 ч.л. сол
колкото поеме брашно
2 ч.ч. счукани орехи
200г краве масло
царевично нишесте
От изброените продукти се меси меко тесто. На мен ми отиде около килограм брашно. Внимавайте, като слагате брашно, защото тестото не бива да става твърдо.
Разделя се на 30 еднакви части. Оформят се топчета. Всяко топче се разточва с големина колкото чиния (аз ги точих около една педя, тъй като чинии има различни видове) и се нареждат по 10 едно върху друго, като помежду им се поръсва обилно с нишесте.
Всяка група от 10 кори (без да се разделят, наведнъж) се разточват с големина на тавата - 35 см при мен. Първата кора се поставя в намазаната с масло тава и върху нея се изсипва 1 ч.ч. ситно счукани орехи. Поставя се втората кора и отново орехи. Покрива се с третата кора. Нарязва се по посочения начин. Залива се с разтопеното масло и се слага да се пече в загрята на 170* фурна.
за шербета:
4 ч.ч. захар
5 ч.ч. вода
няколко капки пресен лимонов сок
Водата се слага да заври със захарта и се оставя да ври 5 минути. Прибавя се лимоновият сок.
Студената баклава се залива с горещия сироп, завива се с кърпа и се оставя да попие.
Преди правех баклавата на Айля и тя ми беше фаворит. Сега тази ми допадна повече. Струва ми се, че се приготвя по-лесно. Може би изглежда трудоемко, но всъщност само така изглежда. Дори и да не можете да точите добре, няма да е проблем, ако имате желание да я приготвите, тъй като първоначално топчетата се разточват на малки кръгове. А за това не са нужни кой знае какви умения. След това също не е трудно, защото купчинката за разточване е доста висока и не е нужно да се точи на тънко, както при баклавата на Айля.
Когато се изпече баклавата, корите се разлистват и вместо да се вижда една дебела кора, се виждат десет тънички.
И последното, което искам да кажа по тази рецепта е, че сиропът попи много бързо - само за два часа баклавата беше готова за сервиване.
Това е. Да ви е сладко!
И както се казва:
Колкото захар в баклавата, толкова любов в душата!
--------------------------------------------------------------------------------
Продукти:за тестото:
3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 ч.л. оцет
1/2 ч.л. сол
колкото поеме брашно
2 ч.ч. счукани орехи
200г краве масло
царевично нишесте
От изброените продукти се меси меко тесто. На мен ми отиде около килограм брашно. Внимавайте, като слагате брашно, защото тестото не бива да става твърдо.
Разделя се на 30 еднакви части. Оформят се топчета. Всяко топче се разточва с големина колкото чиния (аз ги точих около една педя, тъй като чинии има различни видове) и се нареждат по 10 едно върху друго, като помежду им се поръсва обилно с нишесте.
Всяка група от 10 кори (без да се разделят, наведнъж) се разточват с големина на тавата - 35 см при мен. Първата кора се поставя в намазаната с масло тава и върху нея се изсипва 1 ч.ч. ситно счукани орехи. Поставя се втората кора и отново орехи. Покрива се с третата кора. Нарязва се по посочения начин. Залива се с разтопеното масло и се слага да се пече в загрята на 170* фурна.
за шербета:
4 ч.ч. захар
5 ч.ч. вода
няколко капки пресен лимонов сок
Водата се слага да заври със захарта и се оставя да ври 5 минути. Прибавя се лимоновият сок.
Студената баклава се залива с горещия сироп, завива се с кърпа и се оставя да попие.
Преди правех баклавата на Айля и тя ми беше фаворит. Сега тази ми допадна повече. Струва ми се, че се приготвя по-лесно. Може би изглежда трудоемко, но всъщност само така изглежда. Дори и да не можете да точите добре, няма да е проблем, ако имате желание да я приготвите, тъй като първоначално топчетата се разточват на малки кръгове. А за това не са нужни кой знае какви умения. След това също не е трудно, защото купчинката за разточване е доста висока и не е нужно да се точи на тънко, както при баклавата на Айля.
Когато се изпече баклавата, корите се разлистват и вместо да се вижда една дебела кора, се виждат десет тънички.
И последното, което искам да кажа по тази рецепта е, че сиропът попи много бързо - само за два часа баклавата беше готова за сервиване.
Това е. Да ви е сладко!
И както се казва:
Колкото захар в баклавата, толкова любов в душата!
--------------------------------------------------------------------------------
чудесно изглежда! почти нямаше да прочета подробно, защото видях много точене, но после забелязах твоя коентар, че се прави лесно.
ОтговорИзтриванеХареса ми и ще я опитам
Страхотна е!
ОтговорИзтриванеНаистина се прави много лесно!
Ще я направя!
Поздравления Илианка!
Прекрасна е станала, Илианка :)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко!
Поздрави и хубава нова седмица!
Илианка, чудесно изглежда тази баклавица, ама от сега ли ги почваме....хи-хи.
ОтговорИзтриванеЩе я пробвам задължително.
Илианка,
ОтговорИзтриванечудесни печива си разточила - и баницата, и баклавата са страхотни!
Поздравления,
изглеждат много, много изкушаващо!
Сладка и усмихната нова седмица, Диана
Трябва още да се потрудиш за да ти станат тънки листите като на истинската турска баклава, за сега ще те похваля за труда, търпението и желанието да ни покажеш баклавата.
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки!
Всъщност, Жани, тук идеята не е да се точи на много тънко. Кората се разточва толкова, колкото е тавата и след като се залее със сиропа, се разлиства на 10 тънички слоя, които може би не се виждат добре на снимката.
ОтговорИзтриванеСладките изкушения на Ориента... Нашите майстори – сладкари, изучавали занаята в Турция, приготвят ръчно вкусни баклави, тулумби и сладкиши по оригинални рецепти. Истинските турски сладкарски изделия в България - основните материали – масло, брашно и шам-фъстък, се внасят от Турция за да се постигне абсолютната автентичност и вкус на крайните продукти.
ОтговорИзтриванеНие обичаме работата си и я вършим с удоволствие. Баклавите с шам-фъстък и орехи са нашето вдъхновение и страст.
Поздравления страхотна е.Но може ли този шербет да се замени със по течна глюкоза?
ОтговорИзтриванеПоздравления страхотна е.Но може ли този шербет да се замени със по течна глюкоза?
ОтговорИзтриванеЧестно да си призная, никога не съм сиропирала нищо с глюкоза и не знам как ще се получи.
ОтговорИзтриванеТова е турската рецепта и аз съм я направила по начина, по който е предложена.
Ако обаче пробвате, може да споделите резултата :)
izglejda cydesno.che q probvam i az.pozdravleniw
ОтговорИзтриванеНо нали турската баклава е хрупкава.Не се ли залива студена баклава със студен сироп?
ОтговорИзтриванеАз знам това правило - студена баклава с горещ сироп или обратно.
ОтговорИзтриванеа баклавата, която купуваме на мен лично ми е малко суха.
прави си захарният сироп 50:50.колкото вода толкова захар.баклавата се залива студена,а температурата на захарният сироп не повече от 39 градуса.
ОтговорИзтриванеНаправих баклавата , страхотна е , но дали няма да е по добре с по малко кори? Така ми се получи повече тесто и по малко орехи.Мисля си , че с по 5 кори ще се получи по добре .
ОтговорИзтриванеНе съм я правила с по-малко от пет, но разбира се, може да се експериментира. Също е възможно да се сложат повече орехи :)
ОтговорИзтриванеА също така зависи и от размера на тавата. Ако изполвате по-малка тава, ще се получи по-дебел слой тесто.
ОтговорИзтриванеi az da kaja nesto 10 kori no se toci ne kolkoto tavata kolkoto se moje po tinko reje se kolkoto tavata a ostatasite moje da se naglasyat vitre pak da ne se izhvirlyat
ОтговорИзтриванеТова звучи интересно. Може да опитам така следващия път. Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеКогато Иван Звездев гостуваше в Турция и ни показа на място как приготвят баклава, заливат я топла с топлия сироп. Дори той се учуди, че в БГ е иначе...
ОтговорИзтриванеНе съм правила подобен опит, но не пречи да опитам някой път :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделения коментар!
Не съм правила подобен опит, но не пречи да опитам някой път :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделения коментар!
Страхотна рецепта,сърдечно благодаря!!!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :)
ОтговорИзтриванеИлианка, имам питане. Ако направя същото тесто и спазя същата технология, но вместо орехи и сироп сложа солена плънка, т.е. сирене, дали ще стане като многолистна? Как мислиш?
ОтговорИзтриванеЩе стане със сигурност. Но отгоре ще остане сухичка. Не знам ако я полееш с малко вода като къпаната баница дали няма да се получи добре.
ОтговорИзтриванеМисля, че ще стане.
Ако пробваш, ще се радвам да споделиш резултат.
Поздрави,
Илиана