сряда, 23 май 2018 г.

Вкусните солени кексчета и солен кекс на Ирма


Соленият кекс или вариант на кексчета е чудесен за моментите, в които се чудите какво точно да направите за закуска, за почерпка, за път или просто да си хапнете ей така. Приготвя се много лесно и доста бързо. Вариант е да го изпечете само със сирене, със сирене и кашкавал или пък да добавите каквото ви харесва към него.
В този случай аз се доверих на рецептата на Ирма, която приготвя прекрасни неща и предлага вкусни и точни рецепти. Понеже количеството на тестото е доста, от него изпекох 12 кексчета със сирене и кашкавал, а останалата смес обогатих още малко и изпекох в правоъгълна тавичка. И двата варианта са много вкусни. Въпрос на предпочитание и вкус.
В случая аз използвах пипер меланж и една от смесите на Котани - Домати и билки, комбинацията от които много ми допадна, а и не само на мен.

Ето и рецептата.



Продукти:

4 яйца

1 ч.л. сол

500 гр. кисело мляко (аз използвах 300 г кисело мляко и 200 г заквасена сметана)
1 ч.л. сода бикарбонат

250 гр. бяло брашно 
1 бакпулвер

1 ч.ч. по-едро мляно брашно или фин пшеничен грис (в момента нямах нито едното от двете и сложих 1/2 ч.ч. бяло брашно и 1/2 ч.ч. оризово брашно)

1 к.ч. разтопено масло (може олио, но с масло са по-ароматни и богати на вкус)

150 гр. кашкавал нарязан на  кубчета
200 г сирене, натрошено на по-едро

Това са основните продукти за рецептата.

Яйцата се разбиват със солта. Содата се разбърква с киселото мляко да шупне и се излива при яйцата. Прибавя се и сметаната, ако слагате такава. Разбърква се добре. Брашното се пресява с бакпулвера и се сипва на порции към сместа. (Това са онези 250 грама бяло брашно.) Изсипва се мазнината. Всичко се разбърква много хубаво. След това се слага и останалото брашно или грис. Разбърква се до хомогенна смес. Слага се сиренето и кашкавала, като се внимава сиренето да не е много ситно натрошено, за да се усеща. Разбърква се добре.

Сместа се изсипва в намаслени форми за мъфини, ако искате, можете да използвате хартиени капсули. Формите се пълнят до 2/3 от обема, защото после кексчетата  се издуват.
Пекат се в загряна фурна на 200 градуса, докато добре се зачервят и стегнат.



Към сместа, която остана след разпределянето на кексчетата, аз добавих още 2 печени чушки, десетина нарязани на ситно маслини, около 40 г ситно нарязана шунка, пипер меланж, който можете да замените с черен пипер например; и 2 щедри щипки от подправката на Котани Домати и билки, за която писах горе. Разбира се, вие можете да прибавите подправките, които харесвате.
Сместа изсипах в застлана с хартия за печене малка правоъгълна тавичка и изпекох в загрята фурна на 180 градуса.

Единствено пропуснах да поръся отгоре със сусам, за което още ме е яд, но следващия път ще прибавя. Обещавам :)

Ирме, благодаря за рецептата!







5 коментара:

  1. Или,
    имам и аз две много сполучливи рецепти за солен кекс.Даже не две , а няколко.Много лесно и бързо можем да приготвим вкусна и интересна закуска.Моят кекс е със сирене, кисели краставички и каквото още пожелаеш.Записвам и тази интересна рецепта.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване
  2. О, страхотни пухчета си изпекла и още по-апетитни квадратчета!
    Благодаря ти за доверието и да ви е сладко, Илианка!
    Но опитай непременно и масленицата, която е точно по тази рецепта, но с по-мъничко мляко (или само с половината сметана, която си ползвала), с повечко масло и се изпича в тясна, правоъгълна форма за кекс/хляб. И преди печене тестото се поръсва отгоре с кубчета студено масло. Няма да се сетите за друг солен кекс! ;)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей сега отивам да търся. Ама как вкусно го описа...

      Изтриване
  3. Тъкмо запреглъщах тук и Ирма и мен поведе към масленицата:)
    Поздрави и за двете!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...