неделя, 13 май 2018 г.

Питка от нахут, гарнирана с тиквички, домати и сирене


Днес ви предлагам една нова рецепта за питка, която не се приготвя с брашно, а вместо такова се използва накиснат нахут. Рецептата е подходяща за тези, които спазват Зоната, но разбира се може да се използва и от всички, които не искат да консумират брашно от какъвто и да е вид.

Ще я напиша така, както би била подходяща за Зоната, но тези от вас, които не спазват режима могат да си я гарнират по желание.

Нахутът, който се използва в подобен тип рецепти е необходимо да се накисне предварително за 24 часа и чак след това да се използва. Количеството се тегли след накисването, а не преди него.


Продукти:

за блата:

360 г накиснат нахут
3 яйца
5 с.л. кисело мляко
1 2/3 ч.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода

за гарниране:
120 г тиквичка
120 г домати
56 г кашкавал
150 г сирене
10 маслини

още:

1/2 ч.л. зехтин
чубрица и черен пипер

Всички продукти за блата се слагат в кухненски робот и се смилат много добре. Дръжте сместа по-дълго време в робота, тъй като не е приятно да има по-едри парченца нахут. Консистенцията е сравнително рядка. Това не бива да ви притеснява.
Тавата се застила с хартия за печене, която се намазва с половин чаена лъжичка зехтин и вътре се изсипва сместа. Поръсва се с подправките. По ваш вкус може да използвате по-различни подправки. Тиквичката се нарязва на кръгчета и се подрежда отгоре.
Слага се да се пече в загряна фурна на 180 градуса, докато тиквичката леко омекне.
Изважда се от фурната и отгоре се подреждат доматите. Поръсва се със сиренето и настъргания кашкавал, прибавят се маслините. Най-добре би било да нарежете маслините и да ги разпределите равномерно, но аз забравих и после си ги разделих, за да си направя подходящо количеството на всяко парче. Връща се във фурната докато кашкавалът се разтопи.

Това количество нахутена питка е 10 БВПМ (не броя киселото мляко).
Разрязвам на 4 и имам 2 блока и половина на парче. Добавям айрян от 120 г кисело мляко и имам едно голямо хранене от 3 блока.


1 коментар:

  1. Или,
    чудесно, много интересно и лесно за приготвяне предложение.Ще го изпробвам, правила съм сурови блатове от нахут, блатове с брашно от нахут.Чудесни и много вкусни стават.Това е една алтернатива за безглутенов вкусен блат за пица.
    Поздрави и успешна нова вкусна седмица !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...