понеделник, 21 май 2018 г.

Бабина питка с масло и сирене, една награда и благодаря!



В днешната публикация освен тази пухкава, ароматна и много вкусна бабина питка, бих искала да споделя с вас и друго.


 Искам да ви кажа, че трудът, упоритостта, последователността, търпението, всеотдайността, любовта и страстта, които влагаш в това, което обичаш да правиш въпреки всичко и всички. Те се възнаграждават. Те носят много повече любов от тази, която ти си дал.
Искам да благодаря на всички, които ме подкрепят, на всички, които ме четат и ми се доверяват, на всички, които пробват рецептите, които съм предложила тук!



На 19 май в Метро Академия се  състоя церемонията по връчването на Годишните награди за кулинарни блогове за 2017г. на Блоговодител и Щъркелово гнездо бе отличен с наградата на журито в категория "Гозбите на баба".





 Тук бих искала да изкажа специална благодарност към  журито на Кулинарните награди в лицето на кулинарните блогъри! Благодаря ви за оценката, която сте ми дали и за наградата, която ми присъдихте!



Също така - благодарности на Илиян и Иво за организацията и за прекрасните емоции, които ни доставя срещата на живо! И на спонсорите, които допринасят да се случва това събитие!







Понеже тази година наградата е в категория "Гозбите на баба" за традиционна българска кухня, бих искала да ви кажа, че много се гордея с нея. Защото аз знам коя съм и от къде съм. И не го забравям. Щастлива съм, че мога да претворявам това, което са готвели бабите и прабабите ни, да го съхранявам и да го предавам и на вас. Обичам българската кухня и имам още много, много какво да показвам от нея.





А сега искам да ви нагостя с пухкава, вкусна, уханна и прекрасна бабина питка с масълце, сирене и кашкавал.
Чупете залък и топете в шарена сол или мед.
Отново благодаря на всички!
Бъдете здрави!


Бабина питка с масло и сирене (и малко кашкавал от мен)

Продукти:

250 мл топло прясно мляко
20 г прясна мая или 7 г суха
2 с.л. захар с връх
1 равна с.л. сол
2 яйца и 1 белтък
60 мл олио
около 500-600 г брашно

още
100 г краве масло на стайна температура
200 г краве сирене (всъщност може и овче, дори би било по-добре)
100 г кашкавал
по желание чубрица и сусам за поръсване

1 жълтък с 1 с.л. прясно мляко за намазване

 
 Маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта. Прибавя се шепа брашно, разбърква се и се оставя да шупне. Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Вътре се изсипват яйцата, олиото, солта и втасалата мая. Замесва се меко и нелепнещо тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса. 
Сиренето се настъргва или намачква много фино и се смесва с мекото краве масло - да се получи като пастет. Кашкавалът се настъргва.
Втасалото тесто се разделя на две части. Всяка част се точи на правоъгълник с размер около 35 на 20 см. Намазва се с половината от сиренето и се поръсва с кашкавал. По желание тук може да се наръси леко и с чубрица. Завива се на две рула. Режат се на части с дебелина около 5-6 см. Подреждат се с разреза нагоре в тава, застлана с хартия за печене и леко намаслена (може и без хартията, а само да намажете с мазнина тавата). 
Намазва се с разбития с прясно мляко жълтък и по желание се поръсва със сусам. 
Който следи блога знае, че аз не оставям оформените питки да втасват и не загрявам фурната предварително, когато пека питки. Поставям във фурната питката без да е втасвала и чак тогава включвам. По този начин, докато фурната се загрява, питката втасва и не се губи излишно време. Така направих и сега.
Питката се пече до готовност. Ако е необходимо, за да не изгори отгоре, по средата на печенето се покрива с хартия.

8 коментара:

  1. Честито за наградата - наистина заслужена!
    С удоволствие следя новите публикации в блога и вече съм изпробвала няколко рецепти. Като човек, който живее в чужбина, е много приятно да мога да сготвя така както баба и мама.
    Относно питката - пише, че тестото се разделя наполовина, но не и какво се случва с втората половина. Да се повтори същата процедура като за първата половина ли трябва? Аз обикновено приготвям половин доза от рецептите, та се надявам да се получи и с питката. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи!
      С втората половина от тестото се случва това, което и с първата. Ще го напиша по-ясно в рецептата. С половин доза ще се получи мъничка питка :) но със сигурност ще стане.
      Поздрави,
      Илиана

      Изтриване
  2. Мила, Или, от сърце се радвам заедно с теб, вълнувах се още когато гледах излъчването на живо. Ще повторя думите си, които написах във Фейсбук, защото твърдо заставам зад тях: Тази категория е много ценна и наградата в нея не е просто награда, а признание и благодарност към това, че има пазители на българската кухня, които с труда и споделянето я популяризират и съхраняват. Благодаря ти за всички вкусни рецепти, правила съм много от тях и винаги сме си облизвали и пръстите, но още по-мило е че винаги са били с автентичен вкус. Не спирай никога да ни вдъхновяваш, защото с хора като теб света е много по-добър и красив! Прегръщам те силно и да знаеш, че чрез чудесните ти рецепти често сме заедно на трапезата ни. Надявам се това лято вече да успеем да се видим:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, толкова хубаво си го написала, че чак се чудя за мен ли става въпрос.
      Благодаря ти от сърце. Отново честити награди и на теб!
      Изключително съм щастлива, че си точно ти!

      Изтриване
  3. Или,
    да ти е честита наградата, продължавай в същия дух да показваш стари български рецепти.А питката е прекрасна и точно за целта.
    Поздрави и успешен ден !

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, браво, браво ... страхотни момичета
    и напълно заслужено признание за теб, Илианка!
    Адмирации за таланта, уменията и вдъхновението ти!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...