сряда, 23 май 2018 г.

Сладкиш Негреса


Вероятно повечето от вас помнят сладкиш Негреса от много време насам. Отдавна фигурира в стария ми тефтер с рецепти, но сега му дойде времето за приготвяне. Ако и вие по една или друга причина отлагате правенето му, не се помайвайте. :)
Всъщност продукти за него сигурно имате по шкафовете и в хладилника, така че не изисква кой знае каква подготовка. Единствено приготвянето на крокана може да ви изглежда по-непримамливо, но какво пък толкова. Разтопявате захар, мятате орехите вътре и изсипвате върху фолио да се охлади. Нищо сложно. А, да. И да ви дам един съвет от опит. Хаха! Не опитвайте врял карамел. Небцето и езикът ви ще пострадат жестоко. Вече се смея много на тази случка, но преди време хич не ми беше смешно, когато просто по навик опитах врелия карамел от лъжицата.



Продукти:
*Използвам чаена чаша от 200 мл

За блата:
400 г. кисело мляко
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. захар
2 ч. ч. брашно
1 равна с. л. сода бикарбонат
3 равни с. л. какао
1 ч.л. канела (аз я пропуснах този път, защото в компанията имаше някой, който не я обича :) )
2 ванилии

За сиропа:
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода

За крема:

125 г краве масло - на стайна температура, да е меко
1 ч.ч. пудра захар
1 жълтък
1 ванилия

За крокана:

1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. орехи



Киселото мляко се смесва с олиото и захарта. Разбъркват се хубаво. Прибавят се брашното, какаото, содата и ванилията, като след всяко се разбърква внимателно.
Кръгла форма с диаметър 26 см се застила с хартия за печене или се намаслява и набрашнява и в нея се изсипва сместа. Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Знаете - пробвате с клечка. Ако излезе суха, значи е готов. Ако започне да се препича отгоре, покрийте го с хартия и продължете печенето. Готовия блат се оставя да се охлади добре.
Докато блатът се пече, пригответе сиропа. Той също трябва да е охладен преди заливането.
Смесват се захарта и водата и се слагат да заврат. Вари се само докато захарта се разтопи. Отстранява се и се оставя да изстине.
След това се приготвя крокана. Захарта се разтопява и към нея се прибавят накълцаните орехи. Разбърква се бързо и се изсипва върху лист алуминиево фолио или върху хартия за печене. Оставя се да стегне. След това се натрошава. На мен най-лесно ми се получава с дървения чук за месо. А веднъж поради липсата на дървен, понеже не бях вкъщи, използвах... обикновен чук. :)
И накрая крема. Маслото се разбива с пудрата захар, жълтъка и ванилията на пухкав крем.

Сладкиш Негреса се приготвя като готовия и охладен блат се залива със студения сироп. Изчаква се да попие и се намазва с масления крем. Поръсва се с крокана.

Преди консумация е добре да изчакате поне 5 часа, а най-добре да постои 1 нощ.

Това е.
Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. Аз май не помня този сладкиш, нямам го и в "тефтера" си, но непременно го записвам за спешни случаи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина се прави бързо, Веси. Стига да имаш орехите :)

      Изтриване
  2. Страхотен сладкиш, Илианка,
    изглежда неустоимо вкусно и красиво.
    Благодаря за чудесната идея, поздрави и прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...