четвъртък, 3 май 2018 г.

Празнична трапеза за Гергьовден: Печено агнешко с ориз и гъби и празнична погача



На 6 май отбелязваме Гергьовден, а той е един от най-почитаните български празници.
По традиция за този ден се приготвя агнешко. В различните райони на страната се прави по различни начини. Някъде се пълни и се пече цяло, на друго място (като в моето село) се прави на порции и се пече с ориз и дреболии, завито с хартия, намазана с рядко тесто и поръсена със сол.  На друго място пък се пече агнешкото на порции, а отделно се прави дробине.
За тази публикация аз избрах да заложа на агнешкото с ориз и гъби, изпечени заедно. В случая съм използвала агнешка плешка, разделена на две, но вие можете да използвате тези части агнето, които харесвате или с които разполагате в момента – независимо дали имате цяло бутче  (плешка) или пък месото ви е нарязано на порции, спокойно може да използвате рецептата. Приготвено по този начин, месото се изпича прекрасно и кокалчетата се отделят само с едно докосване, без никакви усилия – както в едни популярни напоследък в интернет видеа J
Освен рецепта за агнешко, за Гергьовден бих искала да ви предложа и рецепта за една празнична погача. Защото за къде сме на такъв хубав празник без погача?

За изпълнение на рецептите днес се доверих на марката Кръстев, като избрах от техните продукти да използвам бисерен ориз и висококачественотоим бяло брашно. Продуктите на Кръстев присъстват у дома още от 2005-та година.  Използвам редовно фиде (дебелото е любимо у дома), макарони, ориз, леща, боб, грухана пшеница, а напоследък и брашно. Марката предлага добър баланс между цена и качество и вече можете да откриете техните продукти на територията на почти цялата страна.



Агнешко с гъби и ориз

Продукти:
За месото:
1 агнешка плешка (около 2 кг) или друго месо, с каквото разполагате
60 г краве масло
4 с.л. олио
2 с.л. червен пипер
Около 1 с.л. черен пипер (или на вкус)
Сол
4 връзки зелен лук
150 мл бяло вино

За ориза:
1 връзка зелен лук
300 г гъби
2-3 стръкчета джоджен
4-5 клонки девесил
Няколко стръкчета пресен магданоз
Черен пипер
Сол

Агнешкото се подсушава добре и се посолява.
Маслото се смесва с олиото и се загрява, докато се разтопи. Месото се намазва хубаво с тази смес. След това се поръсва с червения и черния пипер и се намазва добре навсякъде. Поставя се в хладилник, докато се приготвят останалите продукти. Маслото вероятно ще стегне, но това не бива да ви притеснява.



Лукът се почиства и се нарязва. Поставя се в по-голяма и дълбока тава. Зелените подправки се измиват и нарязват на ситно. Прибавят се към лука. Сместа се посолява и към нея се прибавя виното, заедно с 600-700 мл вода. Разбърква се и отгоре се поставя месото.
Тавата се завива много хубаво първо с хартия за печене и се завързва с конец, който е намокрен хубаво и натопен в сол (за да не изгори по време на печенето). След това върху хартията се поставя фолио и отново се завива плътно.



Фурната се загрява на 220 градуса и месото се слага да се пече. Пече се на тази температура докато течността вътре заври. (Не е необходимо да отваряте фолиото и хартията, когато заври, се чува хубаво при отваряне на фурната.) След това температурата се намалява на 140 градуса и месото се пече още около 3 часа. Трябва да е много добре изпечено за това време.



За приготвянето на ориза първо се нарязват  лука и гъбите на ситно. Оризът се измива.  В 2 с.л. загрято  олио се запържва лука и към него се прибавя ориза. Готви се около минута, като се разбърква и се прибавят гъбите. Разбърква се много добре и се отмества от огъня.
След като са минали трите часа, тавата с месото се изважда от фурната и внимателно се разопакова. Наистина бъдете внимателни, защото при махването на хартията ще излезе пара.
Месото се изважда и се поставя в друг съд временно. Бульонът, който е останал в тавата, се изсипва в голяма купа, като се стараете лукът да си остане в тавата (може да използвате черпак). 



Оризът се изсипва при лука и се разбърква много добре. От бульона се отмерват 4 ½ ч.ч. и се изсипват към ориза. Ако не е останало достатъчно количество бульон, долейте вода. Подправя се с черен пипер и се посолява. Разбърква се. Отгоре внимателно се връща месото. Покрива се леко с фолио или хартия, но без да се запечатва тавата, а вече само да не прегори месото. Пече се в загрята фурна на 170 градуса до готовност на ориза. Към края на печенето, се махва фолиото, за да се запече до вкусна хрупкава коричка.




Празнична погача



Продукти:

250 мл прясно мляко
30 г прясна мая
1 ½ с.л. мед
5 с.л. кисело мляко
5 с.л. олио
1 яйце и 1 белтък
1 с.л. сол
около 600-700 г брашно Кръстев

40 г краве масло

1 жълтък за намазване
Сусам за поръсване



Маята се разтваря в топлото мляко заедно с меда и две шепи брашно. Покрива се и се оставя да се активира, докато шупне и се надигне хубаво.
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се изсипват солта, киселото мляко, олиото и яйцето+белтъка.
Добавя се шупналата мая. Замесва се средно меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса, като се покрива с чиста кърпа.
Втасалото тесто се разделя на 5 части, които се оформят на топки.
Маслото се разтопява.

Едната топка тесто се отделя за цветчетата.

Останалите се разточват на кора с диаметър около 30 см, които се нареждат една върху друга, като се  мажат обилно с разтопеното масло.Последната кора не се намазва.
Разрязва се на 8 части (триъгълници), като не се реже до края, а се оставя около половин см разстояние. Във всяка част се реже още един малък триъгълник, в който се прави прорез в средата. Малките  триъгълници се обръщат  навън, края им се  прекарва през дупката и се превърта навън отдолу нагоре и се издърпва назад.


Края на големите триъгълници се прекарва през дупката и се превърта, като всички върхове на триъгълниците се срещат в тавата.

Последната топка тесто се разделя на 5 части, които се оформят на топчета.
Всяко топче се разточва на кръгче с диаметър около 10 см и се навива на руло. Разрязва се по средата и се оформя цветенце. Последното топче разточете на кръг, разрежете на 2 по средата. След това наложете двете половинки една върху друга и завийте на руло. Поставете това цвете в средата на погачата – там, където се срещат  върховете на големите триъгълници. Останалите цветя се поставят в дупките, които са се образували между малките и големите триъгълници.


Така приготвената погача се намазва с разбит с малко прясно мляко жълтък, като се внимава цветенцата да НЕ се намазват. Те се поръсват с много малко брашно, за да се откроят. Това лесно става, като суха четка се натопи в брашно и цветенцата се намажат с него.
Празничната погача се поръсва с малко сусам и се слага да се пече на 180 градуса.
По време на печенето може да се покрие с хартия, за да не загори отгоре.

Пожелавам ви пъстър и весел Гергьовден!

4 коментара:

  1. Или,
    прекрасна идея за празничната трапеза.Идеално предложение за вкусна, добре приготвена храна.
    Прекрасна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Точно коментирах при Пеп, че усещам как двете ще ме тормозите тези дни с вкусотии:). И точно попадам тук:). Много апетитно, Ил. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. И погачата, и печеното - разкошна празнична трапеза, Илианка!
    Чудесни рецепти, майсторско изпълнение и много домашен уют...
    Благодаря, поздрави за теб и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви много момичета!
    Бъдете здрави!
    Прегръдки на всички вас!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...