сряда, 30 май 2018 г.

Печена цаца с марината


Риба, ама цаца... Цаца, ама риба.

Това е положението. Обичаме цаца у дома, но аз не обичам досадното пържене и миризмата, която се разнася. В годините реших, че ще ми е по-удобно да я пека. По стандартния начин - оваляна в брашно, като за пържене, но подредена в тава, застлана с хартия за печене. След това отгоре се минава с тънка струйка олио и се пече в загряна фурна, докато стане апетитна и леко хрупкава. Така си спестявах висене на котлона, гадни пръски и неприятна миризма. 

Тези дни обаче Ина показа вариант за печена цаца с марина, който много ми допадна и реших да пробвам. Ето резултата. Хареса се на всички. Приготвя се лесно и бързо. Единственото, което бих променила при следващо правене е добавянето на повече оцет. Или моя оцет не беше много в ред и е бил слаб, или наистина количеството е малко. Както и да е, според мен търпи повече кисело. Е, компенсирах, като изцедих половин лимон директно в тавата върху горещата рибка и си нагодих вкуса :)

Бройте тази публикация като вкусно предложение, което можете да приготвите за мезе, ако вие или някой покрай вас е футболен фен и се готви да гледа съвсем скоро предстоящото Световно първенство по футбол в Русия. 

Май по-дълго писах, отколкото приготвих рибката.



Продукти:

1 кг цаца
50 мл олио
50 мл оцет
50 мл вода
сол
1 дафинов лист
10 зърна черен пипер
2-3 зърна бахар

Рибата се почиства и се измива хубаво. Посолява се на вкус. Подрежда се в голяма тава плътно, така че да се събере всичката. 
Смесват се останалите продукти и се разбъркват. Рибата се залива, като тавата се разклаща така, че маринатата да отиде навсякъде. 
Рибата се пече в загряна фурна на 180 градуса до готовност.
Аз сервирах с любимите ми в този сезон задушени картофки

По същия начин можете да приготвите и скумрия, нарязана на шайби.


4 коментара:

  1. Или,
    и аз правя цацата така с тази разлика,че вода не добавям.Но малко повече олио и оцет или лимонов сок.Става лесно, много бързо и леко запечена е чудесна.А скумрията става хубава когато се прави в тенджера с дебело дъно без вода, но на бавен огън под капак.Така се задушава докато водата , която тя си пуска напълно изври и рибата и костите и хубаво омекнат.След това може да се овкуси със зехтин, лимонов сок, копър, чесън.
    Друг начин е да се направи на шайби само с олио и оцет, сол докато костите се разварят напълно.Това става пак в тенджера с дебело дъно или бързоварка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ще се радвам да споделиш точни мерки на необходимите продукти за скумрията. Благодаря ти :)
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Или,
      правя лесно скумрията като я нарязвам на шайби.Намазвам дъното на тенджера с дебело дъно с растителна мазнина и малко оцет / пръсвам с ръка / и подреждам шайбите, леко осолени.Отгоре поръсвам с ръка върху рибата с мазнина и оцет.Не много обилно, но все пак да се овкуси.Подправки - чер пипер, 1 бахар и 1 дафинов лист.Затварям с капак и на бавен огън докато се стопи костта.Става хубава скумрия.
      Поздрави !

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...