четвъртък, 31 май 2018 г.

Нетрадиционна баница


Прекрасна е тази нетрадиционна баница! По-популярна е като Баницата на Надето, представена от Роси преди доста време. Но може да бъде и баница - пица или пък просто баница с шунка и кашкавал.
Всъщност е нетрадиционна, защото не е с обикновения пълнеж от яйца и сирене, а е с доста по-богата плънка, което пък я прави много вкусна. Какво ще сложите в плънката е въпрос на избор. При мен в случая преобладават шунка и кашкавал, има добавка от сирене и топено сирене. Тъй като се наложи да приготвя баницата вечерта и да я прибера в хладилник до сутринта, когато я и изпекох, пропуснах доматите от рецептата, защото се страхувах да не  я овлажнят прекалено цяла нощ и да стане клисава. Но при следващото готвене задължително ще ги добавя, защото ми хареса идеята да има доматче вътре.

Количеството на продуктите е ориентировъчно. Пак казвам, може да сложите това, което имате и ви харесва.

Продукти:

500 г кори за баница (използвах Фамилия)
1 яйце
80 г крема сирене
80 г краве масло
около 200 г шунка, пушено филе или друг любим колбас
около 250 г кашкавал
около 100 г сирене
около 100 г топено сирене (в момента имах такова за мазане, но и на триъгълничета е вариант)
по желание 1 домат, нарязан на тънки кръгчета
може да добавите и тиквичка на тънки кръгчета
десетина маслини

Подправки на вкус: риган, чубрица, черен пипер



Правоъгълна тава се застила с хартия за печене.
Яйцето се смесва с крема сиренето и малко черен пипер и се разбъркват до гладка каша.
Маслото се разтопява.
Кашкавалът се настъргва.
2/3 от шунката се нарязват на тънки резени, а останалата се нарязва на кубчета.

Хартията в тавата се намазва леко с олио. Взима се една кора и се намазва до половина от към по-тънката част с масло. Сгъва се на две и се поставя в тавата. Леко се намазва отгоре с още малко масло. Така се приготвят още две кори и се поставят върху първата. По този начин се получават 6 пласта от 3 прегънати кори. Отгоре се мажат хубаво със сместа от яйце и крема сирене - около 2 с.л. След това се подрежда шунката. Отново се подреждат 3 кори с масло и намазани с яйчна смес. Отгоре следва ред кашкавал. (Внимавайте, от кашкавала трябва да ви остане и за финалното поръсване отгоре по време на печенето.) Отново 3 кори и ред с топено сирене, сирене и шунка на кубчета. Следват кори, мазане, топено сирене, домат и поръсване с малко бяло сирене и подправки. Завършва се с последните кори - накрая може да са 2, не е проблем. Отгоре се намазват хубаво с масло.

Слага се да се пече в загряна фурна на 180 градуса. Пече се до порозовяване на корите. Изважда се, поръсва се с останалия кашкавал и с нарязани маслини. Връща се във фурната и се пече само отгоре до разтопяване на кашкавала. След като баницата се изпече, можете да я поръсите със ситно нарязан магданоз и подправки по ваш вкус или шарена сол.

Преди да я срежете, изчакайте леко да се охлади, за да се стегнат малко сирената вътре.
Хубаво е да я консумирате топла, но и студена си заслужава всяка хапка.

Нямам снимки от разреза, защото не остана възможност за такива.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...