сряда, 30 май 2018 г.

Пълнени тиквички с кайма в доматен сос


Много обичам тиквички. И всяка година с нетърпение очаквам момента, в който заливат пазара. Приготвям ги по различни начини - пържени, пълнени с какво ли не, печени, на кюфтенца, с ориз, на супа  и на какво ли не. Миналата година ви представих една много успешна рецепта за пълнени патладжани с кайма, изпечени в доматен сос, която за кратко време се превърна в много любима у дома. И сега реших да опитам подобен вариант с тиквички. Много съм доволна от резултата, защото тези пълнени тиквички с кайма в доматен сос много впечатлиха и моя съпруг, който да си призная честно, не им е най-големия фен и всеки път, когато одобри тиквичкова рецепта, аз се радвам много.

Когато започнах да приготвям пълнежа, реших към каймата да прибавя и соев сос. Обаче отворих шкафа и видях, че там чака и едно друго шишенце. Сос Уорчестър. Получи се много добра комбинация. Разбира се, ако нямате Уорчестър, не е задължително да го слагате. Можете да сложите малко соев сос, а може и изобщо да го пропуснете. Пак ще стане много вкусно.




Продукти:

За тиквичките:

3 по-едри тиквички
500 г кайма
1 по-малка глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
100 г сирене
120 кашкавал
5 с.л. настъргани домати или от консерва
1 1/2 ч.л. Уорчестър сос
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. сух риган
1 с.л. чубрица
щипка мащерка
черен пипер
сол

За доматения сос:

1 буркан настъргани или пасирани домати
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. захар
1 ч.ч. вода
2 с.л. олио
1 с.л. риган
черен пипер
сол




Тиквичките се срязват на две по дължина и внимателно се издълбават. Посоляват се и се оставят настрана. Издълбаната част се реже на ситно. Можете да използвате робот да нарежете тиквичките, но аз предпочитам да си ги нарежа на ръка. Нищо, че е малко досадно. Лукът също се реже на ситно, морковите се настъргват на едро ренде. 
2-3 с.л. мазнина се загряват и в тях се слага лука и моркова. Сипва се 1 с.л. вода и се оставят да се задушат, докато омекнат. Прибавя се каймата и се разбърква много хубаво, да стане на трохи, а не на големи бучки. Изсипват се и нарязаната издълбана част от тиквичките и доматите. Бърка се много хубаво. Пълнежът се готви, докато водата от сместа напълно изври. Измества се от котлона и се добавят подправките, Уорчестър соса и натрошеното сирене. Разбърква се добре. 
Издълбаните тиквички се изцеждат от водата, която са си пуснали. 

Доматите за соса се изсипват в тавата, в която ще се пекат тиквичките и към тях се прибавят всички продукти, необходими за соса. 

Тиквичките се пълнят с подготвената смес и се поставят върху доматите. 
Слагат се да се пекат в загряна на 180 градуса фурна. Пекат се докато тиквичките омекнат добре. Изваждат се и се поръсват с настъргания кашкавал. Връщат се обратно във фурната и се пекат, докато кашкавалът се разтопи и се зачерви леко. 
По желание се поръсват с нарязан копър при поднасяне.



2 коментара:

  1. Разкошни тиквички Или,
    понякога ги правя и аз така, стават вкусни и много красиви.А понякога ги пълня с яйце, сирене и зелени подправки - магданоз и копър.Но тази година имам много тиквички в градината - засях ги за цвят.Дано има да направя различни рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пълнени цветове от тиквички. Чудесно! Всяка година се каня да обера цветовете на мама, но все не ми дава сърце :) Ще чакам твоите предложения, Ели!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...