неделя, 8 май 2016 г.

Дроб - сарма


Дроб-сармата е вкусно българско ястие, което традиционно се приготвя с агнешки дреболии, но те успешно мога да се заменят с дреболии от друг произход (за тези, които не обичат особено агнешкото), а също така може да се направи и вегетариански вариант с няколко вида гъби :)
Агнешка дроб-сарма обикновено приготвяме около пролетните празници Гергьовден и Великден, но може да се приготви и по друго време.
Аз малко закъснях с публикацията тази година, пускам я следпразнично, но ще я напиша. Може пък на някой да послужи занапред.

По принцип, както си личи и от името, плънката трябва да се завие на сармички в агнешкото було и отгоре да се запече със заливката. Но напоследък булото е много рядко срещано по магазините и рецептата за съжаление се преформя в настоящия вариант. Обаче, ако имате було, задължително си я направете с него. Няма да съжалявате.
На някои места не слагат черния дроб в ястието, а си го консумират отделно. Също така може вътре да се добави и малко агнешко месо. В моята рецепта го няма.
Всъщност предложената рецепта за дроб-сарма е много лесна и опростена.



А знаете ли, че ориз Баланс на Крина съчетава полезните хранителни качества на кафявия ориз с мекия и деликатен вкус на белия? С него може да приготвите по здравословен начин всички традиционни български рецепти с бял ориз – дроб-сарма, пълнени чушки, пиле с ориз и мляко с ориз, както и ризото. Ориз Баланс Крина е обработен по специална технология, така че да се запазят голяма част от полезните вещества, съдържащи се в околоплодната обвивка на оризовите зърна. Едновременно с това Ориз Баланс се сварява по-бързо от кафявия ориз и става мек и пухкав като белия.


Продукти:


1 по-малък ангешки комплект - най-добре пресен, а не замразен
2 ч.ч. ориз Баланс на Крина
6 ч.ч вода
2 връзки пресен лук
1-2 стръка пресен чесън
250 г гъби
1 с.л. чубрица
десетина листа пресен джоджен
два-три стръка пресен девесил
черен пипер
сол

За заливката:

3 яйца
500 г кисело мляко
2 с.л. брашно
щипка сол
щипка сода
3-4 листенца пресен джоджен
и няколко листенца пресен девесил

Стъпките за приготвяне на агнешката дроб-сарма са прости.
Ангешкият комплект се слага да се свари. След като заври може да се отпенва, но ние предпочитаме да го измием и отново да го сложим да се вари.
След като се е сварил се изважда и се охлажда. Нарязва се на ситно. Ако прецените, че е много, може да оставите половината за още една тава или да си го приберете за друго ястие.

Лукът и чесънът се нарязват на ситно, гъбите също. В сгорещено олио се изпържват лук и чесън. Добавят се гъбите. Готви се при непрекъснато бъркане 3-4 минути и се прибавя измития ориз. Бърка се докато си промени цвета. Добавят се нарязаните дреболии и всички подправки и се посолява. Залива се с водата и се слага да се пече докато оризът поеме течността.

Приготвя се заливката като всички продукти се разбъркват с тел и се добавят ситно нарязаните подправки.

След като оризът е готов, ястието се изважда от фурната и се залива със заливката. Пече се на горен реотан докато се зачерви апетитно.





6 коментара:

  1. Или ,
    за тези празници дроб - сармата е прекрасно предложение.Преди години тя неизменно присъстваше и на нашата трапеза.Чудесна е и твоята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Супер ти е рецептата, ние вкъщи също си приготвяме дроб-сърма по великден, а през останалото време правим и с пилешки дробчета/пилешка дроб-сърма/ и пак става супер!

    ОтговорИзтриване
  3. Илиянче, признавам, че най-вкусни и истински български ястия има тук! Блогът ти е изпълнен с автентични рецепти, коя от коя по-вкусна. Аз лично съм приготвяла и споделяла в моят блог няколко от тях.:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, не знам какво да ти отговоря....
    Освен благодаря сърдечно за хубавите думи!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Мляс, мляс, страхотна дроб сарма!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...