вторник, 3 май 2016 г.

Доматена супа с фиде и маслини




Да приготвиш доматена супа с фиде и маслини е лесна и бърза задача. А продуктите за нея много често присъстват в шкафовете вкъщи.
Е, сега не е сезон на пресните домати, но пък винаги се намират такива от буркан. Така че това не може да бъде пречка да се приготви супата.

Продукти:

1 буркан настъргани пресни домати или консервирани
2/3 ч.ч. фиде (у нас се харесва дебелото)
1 малка глава лук (ще се получи много добре и с връзка пресен лук)
1 морков
3 с.л. олио плюс 20 г краве масло
3 ч.ч. зеленчуков бульон (може и вода)
10-12 черни маслини
щипка-две захар
сол
черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. риган
пресен магданоз
пресен копър

Олиото и маслото се загряват в тенджерата, в която ще се готви супата. В мазнината се изсипва нарязаният на ситно лук и настърганият морков. Задушават се под капак докато омекнат хубаво. Слага се и фидето и се готви като се разбърква, докато си промени цвета. Прибавя се червения пипер, разбърква се и се изливат доматите. Добавя се бульонът или водата. Супата се посолява и се вари на бавен огън като периодично се разбърква около 20 - 30 минути - докато фидето напълно се свари. Добавят се щипка-две захар - опитвайте, за да прецените колко да сложите. Зависи от киселината на доматите. Слагат се маслините, риганът и черният пипер. Вари се още 5 минути. 
Отмества се от котлона и се поръсва с пресен магданоз и пресен копър.
При сервиране може да добавите сирене и свалено яйце, но може да минете и без тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар