Ягодов сладкиш |
Правя си прическа, обличам си рокля и слагам високите токчета. Защо? Защото отивам на гости.
И ще се настаня на едно специално канапе. На канапето на
Катето.
Все ми се искаше да остана с ролките на главата, да си сложа
пеньоара и да си обуя удобните пантофи, но…няма как. Поканата е специална. И
изисква специална подготовка.
Чакам с нетърпение да се настаня на канапето в приятната
компания на Катето, с която е крайно време това лято да се срещнем на живо, на
бира, на вино… или поне на кафе…
И за това посещение съм приготвила две рецепти. Едната е
веган, но с удоволствие се консумира от месоядните, а другата е сладкиш - за
приятен завършек на гостуването.
Сега ви представям ягодовия сладкиш, а по-късно ще дойде времето и на кюфтенцата.
Продукти:
2 яйца
200 г захар
200 г кисело мляко
300 г брашно
100 г масло
8 с.л. олио
1 с.л. бакпулвер
ванилия
купичка почистени и измити ягоди
около 8 с.л. захар + 1 с.л. канела за овалване на плодовете
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се разтопеното и охладено масло,
олиото и киселото мляко. Разбърква се добре. Бакпулверът се смесва с брашното и
се прибавят към основната смес заедно с ванилията. Разбива се отново с миксер
до хомогенна смес.
Форма за печене с диаметър 26-28 см се застила с хартия за
печене. Изсипва се тестото. Смесват се захарта и канелата. Плодовете се овалват
в нея и се подреждат върху тестото. Ако имате желание, можете да отделите част
от тестото и да прибавите какао в него. След това да изсипете бялата смес и с
лъжица да сложите какаовите петна отгоре.
Така приготвения сладкиш се пече в загрята на 180 градуса
фурна до готовност. Проверява се с дървен шиш.
Оставя се да изстине, поръсва се с пудра захар и чак тогава
се разрязва.
Илианка, остави токчетата, този сладкиш си е само за канапенце, по пантофки:), дръпвам си парче на по пижама:)
ОтговорИзтриванеТози сладкиш е хубав и ще трябва да го пробвам
ОтговорИзтриване