понеделник, 23 май 2016 г.

Ягодов сладкиш

Ягодов сладкиш

Правя си прическа, обличам си рокля и слагам високите токчета. Защо? Защото отивам на гости.
И ще се настаня на едно специално канапе. На канапето на Катето.
Все ми се искаше да остана с ролките на главата, да си сложа пеньоара и да си обуя удобните пантофи, но…няма как. Поканата е специална. И изисква специална подготовка.
Чакам с нетърпение да се настаня на канапето в приятната компания на Катето, с която е крайно време това лято да се срещнем на живо, на бира, на вино… или поне на кафе…
И за това посещение съм приготвила две рецепти. Едната е веган, но с удоволствие се консумира от месоядните, а другата е сладкиш - за приятен завършек на гостуването.

Сега ви представям ягодовия сладкиш, а по-късно ще дойде времето и на кюфтенцата.


Продукти:

2 яйца
200 г захар
200 г кисело мляко
300 г брашно
100 г  масло
8 с.л. олио
1 с.л. бакпулвер
ванилия
купичка почистени и измити ягоди
около 8 с.л. захар + 1 с.л. канела за овалване на плодовете




Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.  Прибавят се разтопеното и охладено масло, олиото и киселото мляко. Разбърква се добре. Бакпулверът се смесва с брашното и се прибавят към основната смес заедно с ванилията. Разбива се отново с миксер до хомогенна  смес.
Форма за печене с диаметър 26-28 см се застила с хартия за печене. Изсипва се тестото. Смесват се захарта и канелата. Плодовете се овалват в нея и се подреждат върху тестото. Ако имате желание, можете да отделите част от тестото и да прибавите какао в него. След това да изсипете бялата смес и с лъжица да сложите какаовите петна отгоре.
Така приготвения сладкиш се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Проверява се с дървен шиш.
Оставя се да изстине, поръсва се с пудра захар и чак тогава се разрязва.




2 коментара:

  1. Илианка, остави токчетата, този сладкиш си е само за канапенце, по пантофки:), дръпвам си парче на по пижама:)

    ОтговорИзтриване
  2. Този сладкиш е хубав и ще трябва да го пробвам

    ОтговорИзтриване