събота, 14 май 2016 г.

Солена торта с тиквички


Тази солена торта от тиквички е чудесно безмесно ястие, което у дома се хареса и от месоядните :) Прави се лесно и изглежда по-интересно от традиционни подобни с тиквички.
Тиквичките са любими у дома в различни варианти, но тази торта се добавя към най-предпочитаните, наред с мусаката и пълнените тиквички.


Продукти за форма с диаметър 26 см:

4 филии хляб
2 домата
1 кг тиквички
6 яйца
60 г пармезан
150 г настърган кашкавал
200 мл течна готварска сметана
6 с.л. галета

3-4 с.л. олио
30-40 г краве масло

1 с.л. песто Дженовезе
1 с.л. риган
щипка-две мащерка
черен пипер
сол



Тиквичките се настъргват на едро ренде. Посоляват се леко и се слагат в гевгир. Притискат се, за да се отцедят и се оставят да постоят около час в гевгира. След това се загрява олиото и в него се слагат тиквичките. Готвят се докато омекнат. Оставят се да се охладят.
През това време яйцата се разбиват с тел с малко сол и черен пипер и към тях се прибавя сметаната. Филийките се разрязват на половинки. Форма за торта с диаметър 26 см се застила с хартия за печене и се намазва по дъното и стените обилно с парченце масло. Филийките се потапят за кратко в яйчената смес, отцеждат се от излишната течност и се подреждат плътно по стените на формата. Слагат се в загрята на 200 градуса фурна за 5-6 минути леко да се запекат.
Докато филийките са във фурната, охладените тиквички се изсипват при яйцата и сметаната. Слага се настъргатия кашкавал, от който трябва да оставите 2-3 с.л. за поръската. Прибавят се подправките, 3 с.л. от галетата и пестото. Всичко се разбърква хубаво. Така приготвената смес се изсипва в средата на формата с филийките. Отгоре се подреждат кръгчета домати, които леко се солят.
Смесват се настъргания пармезан, останалия кашкавал, 3 с.л. от галетата и по щипка риган и мащерка. Поръсват се върху доматите. Отгоре се наръсва останалото краве масло, нарязано на малки парченца. Фурната се намалява на 180 градуса и ястието се слага да се пече. Готово е за около 50 минути. При необходимост (за да не загаря отгоре) може да се покрие с хартия към края на печенето.




Адаптирано от тук.


7 коментара:

  1. Или,
    чудесно предложение с тиквички.Сравнително лесна и много вкусна торта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Напоследък все имам желание да приготвя нещо с тиквички. Благодаря за поредната идея :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна рецепта с тиквички! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Това е предложение фантазия, Илианка -
    страхотно съчетание на вкус, пролетни аромати и ефектна визия.
    Да, определено ще се хареса и у дома,
    благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно предложение, Илианка, ефектно и апетитно!

    ОтговорИзтриване
  6. Оххххххх, само като гледам снимките и ми се прияжда. Изглежда просто божествено, а щом има и тиквичкииииии, вълшебство става:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересна и вкусна лятна рецепта :))) Поздравления.
    Споделете и други идеи за солени торти.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...