вторник, 30 юни 2015 г.

Пълнени домати



Продукти:

домати (бройката на доматите зависи от тяхната големина)
300 г кайма
1/2 к.ч. ориз
1 голяма глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.ч. нарязани на ситно домати или настъргани
1 ч.л. червен пипер
черен пипер и чубрица на вкус
джоджен
сол

Доматите се измиват и отгоре се отрязват капачета, които се оставят настрани. Издълбават се.  Част от тях се нарязват на много ситно или се настъргват и се слагат в пълнежа. Лукът, морковът и чесънът  се нарязват. Доматите се посоляват леко отвътре, пробиват се с нож на няколко места и се оставят да се отцедят. Лукът и морковите се изсипват в загрято олио (около 4 с.л.). Готви се докато омекнат.Прибавя оризът. Продължава да се готви при непрекъснато бъркане. Когато оризът стане "стъклен", се прибавя каймата. Всичко се разбърква много добре, докато каймата стане на ситни трохи. Слагат се доматите, чесъна и половин кафена чашка топла вода. Готви се на тих огън докато водата се изпари и остане на мазнина. Накрая се прибавят подправките. Доматите се пълнят с приготвената смес без да се препълват и отгоре се поставят капачетата. Подреждат се в тава. Налива се вода - трябва да покрива половината от доматите. Към водата се добавя малко сол. Ястието се пече в загрята фурна до готовност.














6 коментара:

  1. Много любима комбинация от домати и ориз. Но в много по-ефектна премяна! Илианка, чудесно съчетание, доматките със сигурност ще дават вкусна киселнка на цялото ястие. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам я тази доматена долма.....Прекрасно си презентирала ,поздрави Ил!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са, Или! Вкусни, красиво поднесени и снимани:). Поздрави и прекрасен юли!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ги обичам, но си ги правя само за мен - някои хора у дома имат неприятни спомени от съчетанието домати и ориз. Губят!
    Хубав летен месец, Ил!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз обичам пълнени домати, така че си взимам с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  6. От няколко дни се каня да напълня домати и все нещо ми се провалят плановете. Но вече е време. Не се устоява на твоите доматки. Прекрасни и апетитни като всичко останало.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...