понеделник, 25 ноември 2013 г.

Яхния с леща, тиква и гъби



Всъщност продуктите в тази питателна яхния не се изчерпват само с тези от заглавието, но изобщо не знаех какво име да сложа на тази рецепта,  а ако започна да изброявам всички в заглавието, няма да мога да затворя вратата след себе си.

И така - рецептата е много вкусна. Признавам си, че за мен това е първи опит на съчетаване на толкова продукти, но пък се оказа сполучлив избор. Приготвих ястието в крок-пота, но разбира се, можете да го приготвите и на котлон.

Продукти:

1/2 ч.ч. леща
1 малка глава лук
1 морков
200 г тиква
200 г червен боб - от консерва
200 г нахут - от консерва
100 г царевица - от консерва
150 г гъби
1/2 ч.ч. нарязани на ситно домати
15 бр. маслини
5-6 скилидки чесън
3 с.л. олио
1 ч.л. къри на прах
черен пипер
сол

Тиквата се обелва и се реже на кубчета. Лещата се измива и заедно с тиквата, боба, нахута, царевицата и нарязаните гъби се поставят в крок-пота, на дъното на който има 3 с.л. олио. Лукът се нарязва на много ситно и се изсипва при останалите продукти. Морковът също се нарязва и се прибавя в съда заедно с целите скилидки чесън. Всичко се залива с 1 1/2 ч.ч. вода, разбърква се и уредът се включва на втора степен за 3 часа и половина. След като минат два часа, капакът се отваря и се добавят доматите, маслините и подправките. Затваря се отново и продължава да се готви. Накрая се поръсва с могдоноз.

Може да сготвите ястието в тенджера. За целта сложете лукът, лещата, гъбите, чесъна и тиквата да заврят заедно с 2 ч.ч. вода. Оставете да се варят около 20  минути и добавете царевицата, нахута и боба. Гответе до пълна готовност на лещата и тиквата.  Сипете олиото и добавете доматите и подправките. Ако ястието има нужда от още вода, добавете малко, но не прекалявайте, защото накрая трябва да си поеме почти всичката вода. Гответе още около 10 минути. Поръсете с магданоз.

5 коментара:

  1. Изобщо не затваряй вратата, че е толкова вкусно и с удоволствие ще си хапна!
    Всички продукти са ми любими!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна рецепта!Чудя се дали ще стане в гювеч? Ти как мислиш?
    Извинявай че се обръщам на "ти", но от толкова дълго чете рецептите и няма как да не чувствам някаква степен на близост.Дано не те обиждам.

    ОтговорИзтриване
  3. Хайде, с тази толкова подходяща рецепта за времето навън, да си пожелаем Честит първи сняг.
    Добре дошла , Зима!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна е, Илиянка! Много хубава рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Определено ме впечатли с тази чудесна комбинация от вкусове и аромати!Изключително апетитно ястие!
    Поздрави ,Илиянка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...