
Продукти:
около 1 500 г тиква (при мен бяха почти 1 800г)
500 г кори за баница
около 100мл олио
около 150 мл прясно мляко
около 100 г грис
100 г захар
ванилия
канела
За сиропа:
250г захар
400 мл вода
От водата и захарта се сварява сироп и се оставя да изстине напълно.
Тиквата се настъргва и смесва със 100 г от захарта (количеството захар зависи от вкуса ви и захарността на тиквата). При мен беше малко повече, защото и тиквата ми беше повече. Олиото се загрява и тиквата се задушава в него за кратко. Важно е да си запази цвета и да остане леко хрупкава, а не да стане на каша. Тъй като аз я сложих в тигана, а той не я събра цялата, разделих тиквата и олиото на три части и ги задуших поотделно. Накрая събрах всичката тиква и добавих ванилия и канела на вкус.
Тавата, в която ще се пече тиквеника се намазва с мазнина и се слагат 2 от корите за баница. Поливат се с две супени лъжици прясно мляко, слагат се около 3 с.л. тиква или малко повече и всичко се поръсва с 1 с.л. грис. След това отново две кори, прясно мляко, тиква и грис и така докато се изчерпят продуктите. Завършва се с две кори за баница, които добре се намазват навсякъде с прясно мляко и се поръсват с малко грис. Тиквеника се нарязва с остър нож на квадрати и се пече в загрята на 180* фурна. След като се извади от фурната се залива внимателно със студения сироп и се завива с чиста кърпа да попие добре.
Рецептата видях тук.
Обичам сиропиран тиквеник! Много хубав е станал :)
ОтговорИзтриванеПреди около година за първи път опитах сиропиран тиквеник и ми хареса страшно много. Още си разнасям рецептата му в портмонето и не съм стигнала до нея... Но твоят е чудесен, Иле! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Илианка, тиквеника изглежда вълшебно :)
ОтговорИзтриванеВидях някакво заешко с грах и картофки влизайки тук ... и сега отивам да видя и него, че яко ми грабна погледа :)
Илианка,аз много харесвам сиропиран тиквеник и ще пробвам и тази рецепта.
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Аз пък не съм опитвала никога сиропиран тиквеник, а и не съм голям фен на този десерт, но за мое изумление понякога адски ми се е услаждал, с много орехи и канела в него. Твоят тиквеник ме грабна още щом го зърнах, Илианка! Така изкусително изглежда, толкова сочен, че дори и да не съм го опитала, усещам колко много ще се сприятели с небцето ми. :) Ето и сега преглъщам! Записвам си го за проба, пък кой знае, може да се влюбя в него! ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и много усмивки ти изпращам!
Правила съм много и различни тиквеници, но този е най-добрият от всички. Пак ще кажа - горещо го препоръчвам. :)
ОтговорИзтриванеХубава петъчна вечер на всички!
Уау !
ОтговорИзтриванеСледва облизване :)
Гуш и хубав уикенд!
Сиропа после се загрява ли? Нали първо изстиваше? Непременно ще го пробвам. Приятна вечер!
ОтговорИзтриванеВзела съм си повечко салфетки,Или...Колко парченца от сочното изкушения са за мен...?:)))
ОтговорИзтриване:D
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви харесва рецептата.
Сиропът се изсипва студен върху горещия тиквеник. Това по принцип е правилото - студен сироп върху горещ сладкиш или горещ сироп върху студен сладкиш.
Хубава петъчна вечер на всички!
Миленче, колко можеш да изядеш? :D Всички са за теб :)
ОтговорИзтриванеТолкова апетитно изглежда, че откакто го видях мира нямам! Ще опитам да го направя, Илиянка!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да, познато ми е усещането, Ивана.
ОтговорИзтриване:) И аз не му устоях :)
Ще очаквам и твоя с нетърпение.
I love pumpkin "banica",yours looks so delicious
ОтговорИзтриванеThanks Zori!
ОтговорИзтриванеИ на мен много ми харесва сиропираният тиквеник, обаче твоята рецепта е доста различна - с грис и прясно мляко досега не съм опитвала и ще го направя. Наистина изглежда много вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, Кате. Различна е, но е фантастична :)
ОтговорИзтриванеHvala na isprobavanju recepta, drago mi je da Vam se sviđa. :)
ОтговорИзтриванеPozdrav!
Може ли да сложа смлени орехи?
ОтговорИзтриванеМоже, но малко :)
Изтриване