Обичам есента с всички нейни прекрасни цветове, мъгли, дъждове и аромати. А тиквеникът е нещо, което неизменно свързвам с есента и с със спомени от детството си. Ароматът на тиква и канела се носеше навсякъде в къщата на село и приготвянето му беше цял ритуал. Баба правеше задължтелно по две тави - с канела и без канела, за всеки според желанията. Нейният си остава най-вкусният тиквеник, който някога съм опитвала. За съжаление обаче бях малка и точенето на баница тогава не беше сред приоритетите ми. Сега правя някакви опити, но не са толкова успешни, колкото ми се иска да бъдат. Може би ще се науча да ги разточвам толкова добре, колкото ми се иска, но дотогава няма да правя тиквеник с точени кори, защото наистина трябва да са много фини и ще използвам готови кори за баница.
Продукти:
около 1 500 г тиква (при мен бяха почти 1 800г)
500 г кори за баница
около 100мл олио
около 150 мл прясно мляко
около 100 г грис
100 г захар
ванилия
канела
За сиропа:
250г захар
400 мл вода
От водата и захарта се сварява сироп и се оставя да изстине напълно.
Тиквата се настъргва и смесва със 100 г от захарта (количеството захар зависи от вкуса ви и захарността на тиквата). При мен беше малко повече, защото и тиквата ми беше повече. Олиото се загрява и тиквата се задушава в него за кратко. Важно е да си запази цвета и да остане леко хрупкава, а не да стане на каша. Тъй като аз я сложих в тигана, а той не я събра цялата, разделих тиквата и олиото на три части и ги задуших поотделно. Накрая събрах всичката тиква и добавих ванилия и канела на вкус.
Тавата, в която ще се пече тиквеника се намазва с мазнина и се слагат 2 от корите за баница. Поливат се с две супени лъжици прясно мляко, слагат се около 3 с.л. тиква или малко повече и всичко се поръсва с 1 с.л. грис. След това отново две кори, прясно мляко, тиква и грис и така докато се изчерпят продуктите. Завършва се с две кори за баница, които добре се намазват навсякъде с прясно мляко и се поръсват с малко грис. Тиквеника се нарязва с остър нож на квадрати и се пече в загрята на 180* фурна. След като се извади от фурната се залива внимателно със студения сироп и се завива с чиста кърпа да попие добре.
Рецептата видях тук.
Продукти:
около 1 500 г тиква (при мен бяха почти 1 800г)
500 г кори за баница
около 100мл олио
около 150 мл прясно мляко
около 100 г грис
100 г захар
ванилия
канела
За сиропа:
250г захар
400 мл вода
От водата и захарта се сварява сироп и се оставя да изстине напълно.
Тиквата се настъргва и смесва със 100 г от захарта (количеството захар зависи от вкуса ви и захарността на тиквата). При мен беше малко повече, защото и тиквата ми беше повече. Олиото се загрява и тиквата се задушава в него за кратко. Важно е да си запази цвета и да остане леко хрупкава, а не да стане на каша. Тъй като аз я сложих в тигана, а той не я събра цялата, разделих тиквата и олиото на три части и ги задуших поотделно. Накрая събрах всичката тиква и добавих ванилия и канела на вкус.
Тавата, в която ще се пече тиквеника се намазва с мазнина и се слагат 2 от корите за баница. Поливат се с две супени лъжици прясно мляко, слагат се около 3 с.л. тиква или малко повече и всичко се поръсва с 1 с.л. грис. След това отново две кори, прясно мляко, тиква и грис и така докато се изчерпят продуктите. Завършва се с две кори за баница, които добре се намазват навсякъде с прясно мляко и се поръсват с малко грис. Тиквеника се нарязва с остър нож на квадрати и се пече в загрята на 180* фурна. След като се извади от фурната се залива внимателно със студения сироп и се завива с чиста кърпа да попие добре.
Рецептата видях тук.
Обичам сиропиран тиквеник! Много хубав е станал :)
ОтговорИзтриванеПреди около година за първи път опитах сиропиран тиквеник и ми хареса страшно много. Още си разнасям рецептата му в портмонето и не съм стигнала до нея... Но твоят е чудесен, Иле! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Илианка, тиквеника изглежда вълшебно :)
ОтговорИзтриванеВидях някакво заешко с грах и картофки влизайки тук ... и сега отивам да видя и него, че яко ми грабна погледа :)
Илианка,аз много харесвам сиропиран тиквеник и ще пробвам и тази рецепта.
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Аз пък не съм опитвала никога сиропиран тиквеник, а и не съм голям фен на този десерт, но за мое изумление понякога адски ми се е услаждал, с много орехи и канела в него. Твоят тиквеник ме грабна още щом го зърнах, Илианка! Така изкусително изглежда, толкова сочен, че дори и да не съм го опитала, усещам колко много ще се сприятели с небцето ми. :) Ето и сега преглъщам! Записвам си го за проба, пък кой знае, може да се влюбя в него! ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и много усмивки ти изпращам!
Правила съм много и различни тиквеници, но този е най-добрият от всички. Пак ще кажа - горещо го препоръчвам. :)
ОтговорИзтриванеХубава петъчна вечер на всички!
Уау !
ОтговорИзтриванеСледва облизване :)
Гуш и хубав уикенд!
Сиропа после се загрява ли? Нали първо изстиваше? Непременно ще го пробвам. Приятна вечер!
ОтговорИзтриванеВзела съм си повечко салфетки,Или...Колко парченца от сочното изкушения са за мен...?:)))
ОтговорИзтриване:D
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви харесва рецептата.
Сиропът се изсипва студен върху горещия тиквеник. Това по принцип е правилото - студен сироп върху горещ сладкиш или горещ сироп върху студен сладкиш.
Хубава петъчна вечер на всички!
Миленче, колко можеш да изядеш? :D Всички са за теб :)
ОтговорИзтриванеТолкова апетитно изглежда, че откакто го видях мира нямам! Ще опитам да го направя, Илиянка!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да, познато ми е усещането, Ивана.
ОтговорИзтриване:) И аз не му устоях :)
Ще очаквам и твоя с нетърпение.
I love pumpkin "banica",yours looks so delicious
ОтговорИзтриванеThanks Zori!
ОтговорИзтриванеИ на мен много ми харесва сиропираният тиквеник, обаче твоята рецепта е доста различна - с грис и прясно мляко досега не съм опитвала и ще го направя. Наистина изглежда много вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, Кате. Различна е, но е фантастична :)
ОтговорИзтриванеHvala na isprobavanju recepta, drago mi je da Vam se sviđa. :)
ОтговорИзтриванеPozdrav!
Може ли да сложа смлени орехи?
ОтговорИзтриванеМоже, но малко :)
Изтриване