Напоследък тези банички станаха много популярни в кулинарните форуми и блогове. Е, не им устоях, признавам си. Такива едни препеченки и вкуснички ми изглеждаха... Не се стърпях и ги направих и аз :)
Продукти:
500 г кори за баница
около 400 г сирене
3 яйца
около 150 г краве масло
Маслото се стопява. Яйцата се смесват със сиренето. Корите се разделят на 3 части по 5 броя, т.е. от 5 кори се прави една баничка. Взима се тигана и дъното му се намазва с разтопено масло. Поставя се една кора, на която краищата остават навън, поръсва се със сирене и яйце и се полива с лъжичка-две масло. Поставя се втората кора и се поръсва по същия начин - със сирене и с масло. Така се редят петте кори. Върху петата отново се слага пълнеж и след това внимателно баничката се прихлупва с краищата. Загъват се краищата на две кори и се слега малко плънка, след това се загъват и останалите. Отгоре се полива с 2-3 лъжички масло. Тиганът се поставя на загрят котлон. Пече се около 5 минути, като се внимава да не прегори много и се проверява често. Обръща се и се пече и от другата страна. Обикновено след обръщането се изпича много бързо, така че внимавай те да не я изгорите. Готовата баничка се изважда, тиганът се охлажда леко и в него се приготвя следващата.
Много апетитни банички, чудесни за хапване по всяко време.
Продукти:
500 г кори за баница
около 400 г сирене
3 яйца
около 150 г краве масло
Маслото се стопява. Яйцата се смесват със сиренето. Корите се разделят на 3 части по 5 броя, т.е. от 5 кори се прави една баничка. Взима се тигана и дъното му се намазва с разтопено масло. Поставя се една кора, на която краищата остават навън, поръсва се със сирене и яйце и се полива с лъжичка-две масло. Поставя се втората кора и се поръсва по същия начин - със сирене и с масло. Така се редят петте кори. Върху петата отново се слага пълнеж и след това внимателно баничката се прихлупва с краищата. Загъват се краищата на две кори и се слега малко плънка, след това се загъват и останалите. Отгоре се полива с 2-3 лъжички масло. Тиганът се поставя на загрят котлон. Пече се около 5 минути, като се внимава да не прегори много и се проверява често. Обръща се и се пече и от другата страна. Обикновено след обръщането се изпича много бързо, така че внимавай те да не я изгорите. Готовата баничка се изважда, тиганът се охлажда леко и в него се приготвя следващата.
Много апетитни банички, чудесни за хапване по всяко време.
Като гледам и аз ще се предада и ще ги направя! Това е третата публикация която виждам! Поздрави, Мария! :)
ОтговорИзтриванеАз някъде съм зяпала и съм ги изтървала :)
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглеждат, Ил!
Трета баница за днес виждам в блог и вече ще вадя скътаните във фризера кори:)....Чудесно изглежда, Илиянка, много вкусна!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Популярни са баничките :) И много вкусни :)
ОтговорИзтриванеНе знаех за тези банички Илианка, но баба ми правеше някога подобни на сач и сама си точеше корите. От кога искам да ги направя, но като не ми се залавя с точене :)
ОтговорИзтриванеА твоите изглеждат супер леснички и бързи ... задължително ще ги пробвам :) Идеята е страхотна!
Взимам си веднага, популярни, ама вкусни! Чудни банички, Ил! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕ, и ти ли, Илианка изкушаваш с банички?
ОтговорИзтриванеИзглеждат много апетитни, че и бързи,
обичам банички на тиган,
твоите са страхотни...
Благодаря за чудесната идея,
сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Аз пък за пръв път ги виждам! Мноого вкусно изглеждат. Сигурно са много хрупкави отвън :)))
ОтговорИзтриванеСтрахотно хрупкави и леко препечени, ухаещи на масло :)
ОтговорИзтриванеСупер! Аз още не съм ги пробвала, но трябва да се наканя. :)
ОтговорИзтриванеИзглеждат страхотно! :)