събота, 2 ноември 2013 г.

Банички на тиган

Напоследък тези банички станаха много популярни в кулинарните форуми и блогове. Е, не им устоях, признавам си. Такива едни препеченки и вкуснички ми изглеждаха... Не се стърпях и ги направих и аз :)

Продукти:

500 г кори за баница
около 400 г сирене
3 яйца
около 150 г  краве масло

Маслото се стопява. Яйцата се смесват със сиренето. Корите се разделят на 3 части по 5 броя, т.е. от 5 кори се прави една баничка. Взима се тигана и дъното му се намазва с разтопено масло. Поставя се една кора, на която краищата остават навън, поръсва се със сирене и яйце и се полива с лъжичка-две масло. Поставя се втората кора и се поръсва по същия начин - със сирене и с масло. Така се редят петте кори. Върху петата отново се слага пълнеж и след това внимателно баничката се прихлупва с краищата. Загъват се краищата на две кори и се слега малко плънка, след това се загъват и останалите. Отгоре се полива с 2-3 лъжички масло. Тиганът се поставя на загрят котлон. Пече се около 5 минути, като се внимава да не прегори много и се проверява често. Обръща се и се пече и от другата страна. Обикновено след обръщането се изпича много бързо, така че внимавай те да не я изгорите. Готовата баничка се изважда, тиганът се охлажда леко и в него се приготвя следващата.
Много апетитни банички, чудесни за хапване по всяко време. 

10 коментара:

  1. Като гледам и аз ще се предада и ще ги направя! Това е третата публикация която виждам! Поздрави, Мария! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз някъде съм зяпала и съм ги изтървала :)
    Много апетитно изглеждат, Ил!

    ОтговорИзтриване
  3. Трета баница за днес виждам в блог и вече ще вадя скътаните във фризера кори:)....Чудесно изглежда, Илиянка, много вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Популярни са баничките :) И много вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не знаех за тези банички Илианка, но баба ми правеше някога подобни на сач и сама си точеше корите. От кога искам да ги направя, но като не ми се залавя с точене :)
    А твоите изглеждат супер леснички и бързи ... задължително ще ги пробвам :) Идеята е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  6. Взимам си веднага, популярни, ама вкусни! Чудни банички, Ил! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Е, и ти ли, Илианка изкушаваш с банички?
    Изглеждат много апетитни, че и бързи,
    обичам банички на тиган,
    твоите са страхотни...
    Благодаря за чудесната идея,
    сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Аз пък за пръв път ги виждам! Мноого вкусно изглеждат. Сигурно са много хрупкави отвън :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно хрупкави и леко препечени, ухаещи на масло :)

    ОтговорИзтриване
  10. Супер! Аз още не съм ги пробвала, но трябва да се наканя. :)
    Изглеждат страхотно! :)

    ОтговорИзтриване