В събота сутрин обичам дълго да пия кафе, да се ровя в нета или да правя нещо друго приятно. Някак си не ми е време за готвене точно тогава. Обаче гладните зверове искат да ядат на обяд. Скоро намерих решение на проблема. Просто се доверих се на Крок - пота. Зареждам го вечерта, включвам го по някое време през нощта или рано сутринта и си имам нещо точно за обяд.
Тази рецепта може да се направи в гювеч или в crock-pot.
Продукти:
половин заек на порции
1 буркан грах
около 400 г картофи
1 голям морков
2 с.л. доматено пюре
1 голяма глава лук
3-4 главички чесън - цели
100 мл червено вино
1 с.л. червен пипер
3 с.л. брашно
дафинов лист
чубрица
черен пипер
сол
Заекът се измива и подсушава. Изпържва се в загрята мазнина. Поставя се в гърнето. Картофите се обелват, измиват и нарязват и се слагат при заешкото. Изсипва се и грахът. Лукът и морковите се нарязват и се изпържват в същата мазнина. Добавя се червения пипер и се налива виното. Слагат се 3-4 дафинови листенца и се оставя да изври алкохола. Добавя се доматеното пюре и се разбърква. Всичко се изсипва в гърнето. Слагат се подправките и чесънът и се разбърква хубаво. Долива се вода, почти да покрие продуктите. Ако готвите в крок-пот, включете на втора степен за 6 часа. 30 минути преди края на готвенето прибавете размитото в малко вода брашно и оставете ястието да се сготви. Ако ще печете в гювеч, го поставете в студена фурна и гответе около два часа или докато заешкото стане готово.
Сърдечни благодарности на Пепи за помощта, която ми оказва при готвенето в Крок-пот!
Тази рецепта може да се направи в гювеч или в crock-pot.
Продукти:
половин заек на порции
1 буркан грах
около 400 г картофи
1 голям морков
2 с.л. доматено пюре
1 голяма глава лук
3-4 главички чесън - цели
100 мл червено вино
1 с.л. червен пипер
3 с.л. брашно
дафинов лист
чубрица
черен пипер
сол
Заекът се измива и подсушава. Изпържва се в загрята мазнина. Поставя се в гърнето. Картофите се обелват, измиват и нарязват и се слагат при заешкото. Изсипва се и грахът. Лукът и морковите се нарязват и се изпържват в същата мазнина. Добавя се червения пипер и се налива виното. Слагат се 3-4 дафинови листенца и се оставя да изври алкохола. Добавя се доматеното пюре и се разбърква. Всичко се изсипва в гърнето. Слагат се подправките и чесънът и се разбърква хубаво. Долива се вода, почти да покрие продуктите. Ако готвите в крок-пот, включете на втора степен за 6 часа. 30 минути преди края на готвенето прибавете размитото в малко вода брашно и оставете ястието да се сготви. Ако ще печете в гювеч, го поставете в студена фурна и гответе около два часа или докато заешкото стане готово.
Сърдечни благодарности на Пепи за помощта, която ми оказва при готвенето в Крок-пот!
и аз съм заложила тази сутрин едно мЕсо с грах в крок-пота :) ама картофите спестявам на Мише :)
ОтговорИзтриванеМного апетитно!
Омесвам питка и идвам:)!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам протяжна събота, но ставам като войник по навик и деня започва :(
ОтговорИзтриванеОбичам грах с картофи, а в добавка на зайче....ммм...
Прегръдка, Ил!
Тези зайци ме дебнат отвсякъде! Ама че и с грах :( Имай милост, Илианче!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Е ... крок-пот нямам, но мисля че и в глинен съд би се получило :) Толкова апетитна порция ... не мога да и се нагледам :)
ОтговорИзтриванеОчи пълни, стомах празен ... ха ха :)
Пилешко с тази комбинация съм готвила, следващия път ще сготвя със заешко.
Поздрави !
Нямам крок пот, но гювеч имам. Отново чудесна идея :)
ОтговорИзтриванеГотвя често заек, но с грах не съм правила.
Мерси за идеята и рецептата :)